Jajka na miękko

Jajka na miękko

 

Któż nie lubi jajek na miękko? Ścięte i delikatne białko znakomicie komponuje się z kremowym i płynnym żółtkiem. To zróżnicowanie konsystencji dodatkowo zwiększa ich smakowitość. Jajko w zależności od rozmiaru dostarcza od 60 (S) do 80 kcal (L). Kaloryczność pozostanie taka sama niezależnie od tego czy jajko zostanie ugotowane na miękko czy na twardo.

Jajka na miękko są doskonałe do samodzielnego zjedzenia, jako dodatek do tostów lub sałatek, gdzie płynne żółtko otacza składniki jak sos.

Ile czasu gotować jajka na miękko?

W tym przypadku nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi. Czas gotowania jajka jest zależny od jego wielkości. Duże jajko będzie potrzebowało więcej czasu, by białko całkowicie się ścięło. Gotując jaja tyle samo czasu może okazać się, że białko nie będzie do końca ścięte lub również żółtko zacznie się ścinać. Jajka w rozmiarze S potrzebują 3,5 minuty, te rozmiaru M 4 minuty, a o rozmiarze L 5,5 minuty.

Należy włożyć je bezpośrednio do wrzątku – jaja włożone do zimnej wody będą ogrzewały się wraz z wodą i licząc czas od momentu zagotowania może okazać się, że po obraniu będą ugotowane na twardo. Pamiętaj, by po zakończeniu gotowania jajek przelać je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.

Z czym jeść jajko na miękko?

Jajko na miękko smakuje doskonale samo w sobie. Aby dodać kolejną teksturę warto podać je z dodatkiem tosta lub grzanki. Chrupiący element dania dodatkowo zwiększy jego atrakcyjność. Jajko na miękko bardzo dobrze smakuje również w połączeniu z awokado, pomidorami, serem pleśniowym, łososiem, szynką parmeńską czy szparagami.