Pomarańczowe jajka na miękko
4 porcje
60 min
Łatwe
Tymi jajkami zaskoczysz każdego!
Składniki
4 jajka
sok wyciśnięty z 2 słodkich pomarańczy
1 łyżka żelatyny
1 łyżka cukru
Pomarańczowe jajka na miękko
Pomarańczowe jajka na miękko
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Takie śniadanie na pewno zaskoczy i rozśmieszy nawet najbardziej ponure osoby. Wczesna pobudka oraz niewyspanie domowników zapewni Ci dodatkowy element zaskoczenia.
Opis przygotowania:
- Z jajek przygotuj wydmuszki. Zrób tylko jedną większą dziurkę (o średnicy rurki do napojów), co ułatwi wlanie galaretki.
- Sok wlej do garnka, dodaj cukier, a następnie całość zagotuj.
- Gdy sok zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj dokładnie do całkowitego jej rozpuszczenia.
- Odstaw galaretkę do przestudzenia. Gdy zacznie tężeć przelej ją do wydmuszek. Żelkowe jajka układaj na wytłoczkach i wstaw do lodówki na noc.
- Rano podaj jajka w stojaczkach do jajek na miękko.
TIP DIETETYCZNY
- Galaretkę możesz przygotować z dowolnych owoców.
- Aby galaretka była przejrzysta konieczne jest przecedzenie soku przez sitko.
Komentarze