Kasza z warzywami
Kasze to bardzo wartościowa i różnorodna grupa produktów zbożowych. To źródło witamin z grupy B, a także cynku, miedzi, magnezu, potasu, fosforu i innych składników odżywczych. Warzywa z kasząbulgur,...
Czytaj więcej
Kasze to bardzo wartościowa i różnorodna grupa produktów zbożowych. To źródło witamin z grupy B, a także cynku, miedzi, magnezu, potasu, fosforu i innych składników odżywczych.
Warzywa z kaszą bulgur, jaglaną, pęczak – którą wybierasz?
Mamy do wyboru na przykład gryczaną, jaglaną, kasze bezglutenowe, a także pęczak, mannę czy kaszę jęczmienną – co prawda zawierające owiany złą sławą gluten, ale za to również bogate w składniki mineralne. W zdrowej, zbilansowanej diecie powinno być miejsce na każdy rodzaj produktów z tej grupy. Ale jest pewna grupa artykułów spożywczych, które w połączeniu z kaszami mogą stworzyć prawdziwą bombę witaminową! Mowa o warzywach, oczywiście!
Kasza z warzywami – przepisy od Akademii Smaku
Jaka kasza jest Twoją ulubioną? Jeśli przepadasz za lekko orzechowym aromatem kaszy gryczanej, to z pewnością kasza gryczana z warzywami takimi, jak cukinia czy papryka przypadnie Ci do gustu. To sycące danie może być zarówno lekkim lunchem, jak i kolacją na ciepło – zwłaszcza na jesień. Jeśli jednak wolisz zjeść kasze o delikatnym, nienarzucającym się smaku, a do tego zależy Ci na jedzeniu dań lekkostrawnych – to kasza jaglana z warzywami będzie dla Ciebie idealna.
Aby warzywa z kaszą (bulgur czy też dowolną inną) smakowały wyśmienicie, wystarczy odpowiednio doprawić danie. Najlepsze przyprawy do takiego posiłku to te najbardziej aromatyczne – jak curry, gałka muszkatołowa, kurkuma czy suszona papryka.