Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem

Opis wykonania

Kasza pęczak to jedna z najzdrowszych kasz, jakie możemy wprowadzić do swojego menu. Doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami, zarówno roślinnymi jak i mięsnymi. Dodaj do niej warzywa z kurczakiem, a w kilka minut przygotujesz pyszny i zdrowy, pełnowartościowy posiłek!

  1. Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że będziesz postępować według poniższych wskazówek:

  2. Kaszę jęczmienną pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Odcedź kaszę. Warzywa umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę, smaż do zeszklenia. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj, aż będą miękkie. Pierś z kurczaka pokrój w nieduże paseczki lub kostkę, przypraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę, mieszając sos sojowy z miodem i oliwą. Umieść kurczaka w marynacie na minimum 15 minut.

  4. Na rozgrzanej, suchej patelni podpraż sezam. Dodaj na patelnię kurczaka i smaż przez kilka minut. Dodaj usmażone warzywa i kaszę, wymieszaj dokładnie dla połączenia smaków i duś na niedużym ogniu przez kolejne 2–3 minuty.

    Szukasz wyposażenia kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Płyty indukcyjne Bosch

  5. Kaszę pęczak z warzywami i kurczakiem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz ją posypać dodatkową porcją prażonego sezamu. To doskonała propozycja zarówno na pełnowartościowy obiad, jak i pożywną kolację.

    Kasza z kurczakiem i warzywami doskonale smakuje również na zimno. W tej formie doskonale sprawdzi się np. jako lunch do zabrania do pracy lub na uczelnię.

    Smacznego!

    Wypróbuj także: Kasza z warzywami

Bosch do kuchni