Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza pęczak to jedna z najzdrowszych kasz, jakie możemy wprowadzić do swojego menu. Doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami, zarówno roślinnymi jak i mięsnymi. Dodaj do niej warzywa z kurczakiem, a w kilka minut przygotujesz pyszny i zdrowy, pełnowartościowy posiłek!

Składniki

100 g kasza pęczak (jeden woreczek)
ok. 200 g pierś kurczaka
2 szt. marchewka średnia
1 szt. cukinia średnia
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
1 łyżeczka miód
1 łyżka sos sojowy
2 łyżka ziarna sezamu
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
232 kcal
Tłuszcz
7.8 g
Węglowodany
23.8 g
Błonnik
15.2 g
Białko
3.7 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że będziesz postępować według poniższych wskazówek:

Kaszę jęczmienną pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Odcedź kaszę. Warzywa umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę, smaż do zeszklenia. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj, aż będą miękkie. Pierś z kurczaka pokrój w nieduże paseczki lub kostkę, przypraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę, mieszając sos sojowy z miodem i oliwą. Umieść kurczaka w marynacie na minimum 15 minut.

Na rozgrzanej, suchej patelni podpraż sezam. Dodaj na patelnię kurczaka i smaż przez kilka minut. Dodaj usmażone warzywa i kaszę, wymieszaj dokładnie dla połączenia smaków i duś na niedużym ogniu przez kolejne 2–3 minuty.

Szukasz wyposażenia kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Płyty indukcyjne Bosch

Kaszę pęczak z warzywami i kurczakiem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz ją posypać dodatkową porcją prażonego sezamu. To doskonała propozycja zarówno na pełnowartościowy obiad, jak i pożywną kolację.

Kasza z kurczakiem i warzywami doskonale smakuje również na zimno. W tej formie doskonale sprawdzi się np. jako lunch do zabrania do pracy lub na uczelnię.

Smacznego!

Wypróbuj także: Kasza z warzywami

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Bardzo fajne zdrowe danie
Aleksandra J
Z kaszą gryczaną też super wyszło ☺️