Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem
4 porcje
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że będziesz postępować według poniższych wskazówek:
Kaszę jęczmienną pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Odcedź kaszę. Warzywa umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę, smaż do zeszklenia. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj, aż będą miękkie. Pierś z kurczaka pokrój w nieduże paseczki lub kostkę, przypraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę, mieszając sos sojowy z miodem i oliwą. Umieść kurczaka w marynacie na minimum 15 minut.
Na rozgrzanej, suchej patelni podpraż sezam. Dodaj na patelnię kurczaka i smaż przez kilka minut. Dodaj usmażone warzywa i kaszę, wymieszaj dokładnie dla połączenia smaków i duś na niedużym ogniu przez kolejne 2–3 minuty.
Szukasz wyposażenia kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Płyty indukcyjne Bosch
Kaszę pęczak z warzywami i kurczakiem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz ją posypać dodatkową porcją prażonego sezamu. To doskonała propozycja zarówno na pełnowartościowy obiad, jak i pożywną kolację.
Kasza z kurczakiem i warzywami doskonale smakuje również na zimno. W tej formie doskonale sprawdzi się np. jako lunch do zabrania do pracy lub na uczelnię.
Smacznego!
Wypróbuj także: Kasza z warzywami
Komentarze