Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kasza gryczana z warzywami i sosem figowym

Kasza gryczana z warzywami i sosem figowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pysznie, lekko i sycąco! Palona kasza gryczana w połączeniu z prażonymi pestkami słonecznika, w towarzystwie świeżych warzyw i niebanalnego sosu.

Składniki

1 szt. woreczek palonej kaszy gryczanej
pestki granata
szpinak baby
kapusta czerwona
prażone pestki słonecznika
szczypiorek
4 szt. suszone figi
6 łyżka olej lniany/oliwa
6 łyżka ocet balsamico
czosnek
sól, pieprz
2 łyżka woda (opcjonalnie)

Opis wykonania

1. Kasze gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. 2. Pestki słonecznika prażymy 3. Z granata wyciągamy pestki, kapustę, seler naciowy i szczypior kroimy w nieduże kawałki, a szpinak rwiemy. 3. Przestudzoną kaszę mieszamy z warzywami 4. Przygotowujemy sos - figi, olej i ocet blendujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. 5. Do sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku 6. Kaszę z warzywami łączymy z kilkoma łyżkami powstałego sosu, rozdzielamy na 2 porcje i podajemy Można udekorować szczypiorkiem :) Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych