Kasza gryczana z warzywami i sosem figowym
2 porcje
20 min
Łatwe
Pysznie, lekko i sycąco! Palona kasza gryczana w połączeniu z prażonymi pestkami słonecznika, w towarzystwie świeżych warzyw i niebanalnego sosu.
Składniki
1 szt. woreczek palonej kaszy gryczanej
pestki granata
szpinak baby
kapusta czerwona
prażone pestki słonecznika
szczypiorek
4 szt. suszone figi
6 łyżka olej lniany/oliwa
6 łyżka ocet balsamico
czosnek
sól, pieprz
2 łyżka woda (opcjonalnie)
Kasza gryczana z warzywami i sosem figowym
Kasza gryczana z warzywami i sosem figowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Kasze gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. 2. Pestki słonecznika prażymy 3. Z granata wyciągamy pestki, kapustę, seler naciowy i szczypior kroimy w nieduże kawałki, a szpinak rwiemy. 3. Przestudzoną kaszę mieszamy z warzywami 4. Przygotowujemy sos - figi, olej i ocet blendujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. 5. Do sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku 6. Kaszę z warzywami łączymy z kilkoma łyżkami powstałego sosu, rozdzielamy na 2 porcje i podajemy Można udekorować szczypiorkiem :) Smacznego!
Komentarze