Sałatka z kaszą pęczak, papryką i ogórkiem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Sałatka z kaszą pęczak, papryką i ogórkiem
Sałatka z kaszą pęczak, papryką i ogórkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj jest to w proporcji 2 do 1. Czyli 300 ml wody na 150 g kaszy. W trakcie gotowania kaszy (ok. 30 min.) kroimy nasze warzywa. Paprykę, pomidory i ogórek ze skórką (porządnie umyty) kroimy w kostkę. Siekamy cebulę. Oliwki drylowane kroimy na pół. Natkę pietruszki i miętę również siekamy. Ugotowaną i wystudzoną kaszę mieszamy z pokrojonymi warzywami i ziołami. Obok przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, soku z limonki, soli i pieprzu. Powinien być aromatyczny i kwaśny, dlatego użyjcie soku z całej limonki, jednej lub dwóch łyżek oliwy, szczypty soli i pieprzu. Dressing mieszamy ze składnikami sałatki. Aby była nawet bardziej aromatyczna i orzeźwiająca wstawcie ją na 30 min do lodówki.
Komentarze