Kaszanka
Niektórzy ją uwielbiają, inni za nią nie przepadają. Jednak w sezonie grillowym króluje zaraz obok kiełbasy. Jak powstaje kaszanka i jak ją zrobić samemu? Jak zrobić kaszankę? Kaszanka, zwana...
Czytaj więcej
Niektórzy ją uwielbiają, inni za nią nie przepadają. Jednak w sezonie grillowym króluje zaraz obok kiełbasy. Jak powstaje kaszanka i jak ją zrobić samemu?
Jak zrobić kaszankę?
Kaszanka, zwana również kiszką lub – na Śląsku – krupniokiem, to wyrób z kaszy (gryczanej lub jęczmiennej), krwi i podrobów. W warunkach domowych wytwarzana jest więc głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew. Do zrobienia własnej kaszanki używa się mięsa z głów wieprzowych oraz podgardla. Jako podrobów – najczęściej wątróbki i skórek wieprzowych. Istotnym składnikiem jest wspomniana krew. Kaszankę doprawia się solą, pieprzem i majerankiem. Mięso należy wcześniej ugotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, a następnie zmielić w maszynce.
Do ugotowanej na sypko kaszy dodajemy przecedzoną krew, a następnie łączymy z mięsem. Tak przygotowaną masą uzupełniamy jelito, przewiązując jego końce. Gotowe kaszanki należy parzyć w wodzie przez ok. 45 minut w temperaturze 85 stopni. Po tym czasie, należy je zahartować w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. Jak smakuje kaszanka? Odpowiedniego smaku nadają jej właściwe przyprawy – pieprz, majeranek i… cebula, która stanowi znakomity dodatek. Szczególnie walory smakowe posiada kaszanka z grilla, której skórka jest chrupiąca.