Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kaszanka to danie, które wiele osób uwielbia i wiele nienawidzi. Jedno jest pewne - domowa kaszanka jest najlepsza. Jak zrobić kaszankę i jak długo ją parzyć? Zróbmy ją krok po kroku.

Składniki

2 kg głowa wieprzowa
2 szt. podgardle
1/2 kg różne podroby (wątróbka, skórki wieprzowe)
2 i 1/2 l krew
2 i 1/2 kg kasza gryczana
- do smaku sól
do smaku pieprz
3 ząbki czosnek
4 łyżka majeranek
5 szt. ziele angielskie

Opis wykonania

Mięso dokładnie myjemy i gotujemy. Mięso z głowy i podgardla dokładnie korimy niewielką kostkę. Podroby - mielimy w maszynce do mięsa na 3-4mm. Kaszę płuczemy w zimnej wodze, następnie gotujemy - najlepiej w rosole. Do kaszy dodajemy wcześniej przecedzoną krew. 

Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Jelita nadziewamy luźno, końce związujemy. 

Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut.

Sprawdź >> Płyty grzewcze Bosch

Gotową kaszankę podajemy z chlebem lub ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych