Pyszna domowa kaszanka
Opis wykonania
Kaszanka to danie, które wiele osób uwielbia i wiele nienawidzi. Jedno jest pewne - domowa kaszanka jest najlepsza. Jak zrobić kaszankę i jak długo ją parzyć? Zróbmy ją krok po kroku.
Mięso dokładnie myjemy i gotujemy. Mięso z głowy i podgardla dokładnie korimy niewielką kostkę. Podroby - mielimy w maszynce do mięsa na 3-4mm. Kaszę płuczemy w zimnej wodze, następnie gotujemy - najlepiej w rosole. Do kaszy dodajemy wcześniej przecedzoną krew.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Jelita nadziewamy luźno, końce związujemy.
Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut.
Sprawdź >> Płyty grzewcze Bosch
Gotową kaszankę podajemy z chlebem lub ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym.