Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kiszone buraki

Kiszone buraki

Wiele mówi się o tym, jak korzystny wpływ na nasze zdrowie mają kiszonki. Jedną z ciekawych alternatyw dla kiszonych ogórków czy kapusty są kiszone buraki. Dzięki dużej zawartości kwasu...

Czytaj więcej
Kiszone buraki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Wiele mówi się o tym, jak korzystny wpływ na nasze zdrowie mają kiszonki. Jedną z ciekawych alternatyw dla kiszonych ogórków czy kapusty są kiszone buraki. Dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego, mają działanie probiotyczne. Można je wykorzystać do obiadu w formie surówki, jako składnik sałatki, a także do przygotowania barszczu. Warto pić również sok z kiszonych buraków.

Kiszone buraki – przepis

Jak zrobić kiszone buraki? Przepisów jest wiele. Ten najprostszy wymaga od nas kilograma czerwonych buraków, litra wody, dwóch ząbków czosnku, dwóch liści laurowych, łyżeczki soli kamiennej, korzenia chrzanu, ziela angielskiego i opcjonalnie kilku ziarenek pieprzu.

Buraki należy umyć, obrać i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do słoja wraz z czosnkiem i przyprawami, tak by zajmowały ok. 2/3 objętości. Całość zalewamy przestudzoną solanką i zakręcamy słoik, zostawiając buraki w temperaturze pokojowej i przynajmniej raz dziennie mieszając je drewnianą łyżką. Po ośmiu dniach przekładamy do chłodnego miejsca i tam przechowujemy.

Kiszone buraki – właściwości

Na co są dobre kiszone buraki? Przede wszystkim zwiększają odporność organizmu i pomagają w walce z przeziębieniem. Ułatwiają też trawienie, obniżają poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na jelita. Kiszone buraki warto spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.