Kiszone buraki

4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kiszone buraki
Kiszone buraki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Słoik dokładnie umyj i wyparz. Zagotuj wodę z 1 łyżką soli i przestudź. Buraki umyj i obierz ze skóry (czynność najlepiej wykonywać w gumowych rękawiczkach, bo buraki mocno barwią ręce).

Buraki pokrój na kawałki i umieść w słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku i sok z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Zawartość słoika zalej przestudzoną solanką.

Wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i postaw w temperaturze pokojowej na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.
Komentarze