Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki. Do kiszenia nadaje się większość warzyw: papryka, cebula, szparagi, dynia, cukinia. Świetnie sprawdzą się także warzywa korzeniowe, np. buraki. Warzywa w takiej formie odznaczają się niezwykłymi walorami smakowymi, a do tego zawierają sporo cennych dla naszego zdrowia minerałów, witamin i bakterii. Kiszonki cieszą coraz większą popularnością ze względu na swoje zdrowotne walory. O odporność dbamy szczególnie jesienią i zimą, dlatego wtedy warto mieć pod ręką samodzielnie przygotowane kiszonki. Dzięki temu zyskamy nie tylko zastrzyk zdrowia, ale także pewność co do jakości wykorzystanych składników. Kiszonki są niskokaloryczne, ale jednocześnie potrafią zaspokoić głód. Dlatego tak często znajdują miejsce w diecie osób dbających o linię lub odchudzających się. Zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit. Są także cennym źródłem magnezu, wapnia, potasu i żelaza i witamin z grup B, A, K, C, E.

Składniki

1 kg buraków
1 l wody
1 łyżka soli
4 szt. ząbki czosnku
2 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka pieprzu
kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
115.8 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
20.4 g
Błonnik
5 g
Białko
5.8 g
Sól
2 g

Opis wykonania

1

Słoik dokładnie umyj i wyparz. Zagotuj wodę z 1 łyżką soli i przestudź. Buraki umyj i obierz ze skóry (czynność najlepiej wykonywać w gumowych rękawiczkach, bo buraki mocno barwią ręce).

2

Buraki pokrój na kawałki i umieść w słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku i sok z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Zawartość słoika zalej przestudzoną solanką. 

3

Wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i postaw w temperaturze pokojowej na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra Pępek
Ja drobniej pokroiłam buraki.