Kluski leniwe

Kluski leniwe

 

Kluski leniwe (czy też kopytka leniwe – w zależności od regionu Polski) – aby je zrobić, potrzeba kilku prostych, typowo regionalnych składników. Kopytka leniwe składają się standardowo z twarogu, jajek, mąki. Prostota i stosunkowo wysoka wartość odżywcza tych składników sprawia, że można powiedzieć, iż kluski leniwe mogą być fit! Wszystko zależy bowiem od sposobu ich podania. Tak prosty produkt wbrew pozorom wcale nie wymaga kunsztownych dodatków, by smakować nieziemsko i przywoływać nam smak dzieciństwa. Jednakże te najpopularniejsze i najsmaczniejsze wersje leniwych pierogów są zwykle dość kaloryczne.

Leniwe na słodko czy kluski leniwe z ziemniakami?

Skoro już mowa o dodatkach do klusek czy też pierogów leniwych – to jak je podawać? Najpopularniejszy sposób to towarzystwo bitej śmietany (lub słodkiej śmietanki), cukru i masła. Nie zapominajmy też o smażonej bułce tartej z dodatkiem cukru albo cynamonu. Jak widać, kluski leniwe, choć samodzielnie podane nie należą do kalorycznych potraw, to jednak z dodatkami są mniej korzystne dla naszej masy ciała. Ale przecież najważniejszy jest smak! A tego nie można im odmówić. Sprawdź nasze przepisy na leniwe na słodko z kaszą manną albo po prostu naucz się, jak zrobić kluski leniwe – jeśli jeszcze nigdy nie było ku temu okazji!