Kluski ziemniaczane
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do wykonania klusków ziemniaczanych potrzebujemy oczywiście kilku średniej wielkości ziemniaków, ale nie tylko. Pozostałe składniki i dodatki pozwolą nie tylko na uzyskanie odpowiedniej konsystencji, ale również właściwe dosmakowanie tej prostej potrawy w taki sposób, by naszą kuchnię wypełnił szereg kuszących aromatów. Zaczynamy!
Ziemniaki obieramy i zcieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z masy nadmiar wody, ale pamiętamy, by jej nie wylewać, tylko odstawić, by skrobia oddzieliła się od płynu.
Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy skrobię, która wytrąciła się z wody i uzupełniamy 1–2 łyżkami suchej skrobi. Dodajemy sól, jajko oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, ponieważ masa powinna być jednolita i gęsta.
Gotujemy wodę w dużym garnku. Dodajemy płaską łyżkę w soli w momencie, gdy woda zacznie wrzeć. Łyżką stołową nakładamy porcje masy wielkości małego orzecha włoskiego (lub mniejsze) i od razu umieszczamy w garnku z wrzątkiem. Po 2 min mieszamy kluski, a gdy wypłyną na powierzchnię, czekamy jeszcze około pięciu minut i wyławiamy je przy pomocy szerokiego cedzaka. Równolegle zesmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i boczek.
Gotowe kluski podajemy na talerzu, polane do smaku tłuszczykiem z boczku i cebulką. Wedle uznania – doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.
Komentarze