Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kluski ziemniaczane

Opis wykonania

Świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków.

Ziemniaki umyć i ugotować na parze w mundurkach zgodnie z przepisem. Krótko odparować i gorące obrać ze skórki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków mąkę, jaja, sól i nieco świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Najpierw łyżką kuchenną, a następnie rękami wyrabiać masę na gładkie ciasto. Wilgotnymi rękami uformować z ciasta ok. 12 klusek. Nasmarować olejem perforowany pojemnik do gotowania. Ostrożnie włożyć kluski i gotować zgodnie z przepisem. Rozpuścić masło. Natkę pietruszki wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i grubo posiekać. Kluski włożyć do ogrzanej miski. Polać masłem i posypać natką pietruszki.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze: ziemniaki 100⁰C, 30-40 minut, kluski 95⁰C, 20-25 minut.