Kluski leniwe
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu słodki obiad.
Składniki
1 kostka twarogu tłustego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Szczypta soli
Opcjonalnie dowolne owoce jagodowe świeże lub mrożone
Kluski leniwe
Kluski leniwe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ser przełóż do miski, dodaj jajko i sól. Wszystko razem rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Następnie powoli dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk i ładnie formować.
Porada
Do twarogu możesz dodać również cukier waniliowy lub ½ laski wanilii.
Ciasto podziel na 3 części i z każdej uformuj wałek. Następnie każdy pokrój na mniejsze kawałki.
Kluski gotuj w osolonym wrzątku około 2 minuty od wypłynięcia.
Kluski możesz podawać z całymi luz lub zmiksowamymi owocami.
Komentarze