Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie to doskonała alternatywa dla makaronu, ryżu czy ziemniaków do drugiego dania. Nie wymagają specjalnych umiejętności, a są smaczne i sycące. Przepis na kluski śląskie jest prosty, a...

Czytaj więcej
Kluski śląskie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kluski śląskie to doskonała alternatywa dla makaronu, ryżu czy ziemniaków do drugiego dania. Nie wymagają specjalnych umiejętności, a są smaczne i sycące. Przepis na kluski śląskie jest prosty, a same kluski łatwe w przygotowaniu.

Kluski śląskie – przepis

Składniki na ten specjał to:

·      ugotowane ziemniaki,

·      mąka ziemniaczana

·      i jajko.

Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zagnieć z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Następnie uformuj w niewielkie kuleczki, lekko spłaszczone, z charakterystycznym wgłębieniem

Najlepiej smakują z sosami mięsnymi, np. z gulaszem. 

Tradycyjne kluski śląskie

Tradycyjne kluski śląskie przygotujesz według sprawdzonego patentu, dzięki któremu będą sprężyste: przeciśnięte ziemniaki lekko uklepane w misce podziel „na krzyż” na cztery równe porcje, jedną z porcji wyjmij, a jej miejsce uzupełnij mąką – dodaj wyjętą część ziemniaków, jajko i odrobinę soli.

Kluski śląskie – najpopularniejsze na śląsku – już dawno podbiły serca mieszkańców innych regionów Polski, gdzie stały się dodatkiem miejscowych przysmaków regionalnych. Kluski śląskie z gulaszem czy sztuką mięsa w sosie to najpopularniejsze propozycje podania.