Kluski śląskie

Kluski śląskie

 

Kluski śląskie to doskonała alternatywa dla makaronu, ryżu czy ziemniaków do drugiego dania. Nie wymagają specjalnych umiejętności, a są smaczne i sycące. Przepis na kluski śląskie jest prosty, a same kluski łatwe w przygotowaniu.

Kluski śląskie – przepis

Składniki na ten specjał to:

·      ugotowane ziemniaki,

·      mąka ziemniaczana

·      i jajko.

Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zagnieć z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Następnie uformuj w niewielkie kuleczki, lekko spłaszczone, z charakterystycznym wgłębieniem

Najlepiej smakują z sosami mięsnymi, np. z gulaszem. 

Tradycyjne kluski śląskie

Tradycyjne kluski śląskie przygotujesz według sprawdzonego patentu, dzięki któremu będą sprężyste: przeciśnięte ziemniaki lekko uklepane w misce podziel „na krzyż” na cztery równe porcje, jedną z porcji wyjmij, a jej miejsce uzupełnij mąką – dodaj wyjętą część ziemniaków, jajko i odrobinę soli.

Kluski śląskie – najpopularniejsze na śląsku – już dawno podbiły serca mieszkańców innych regionów Polski, gdzie stały się dodatkiem miejscowych przysmaków regionalnych. Kluski śląskie z gulaszem czy sztuką mięsa w sosie to najpopularniejsze propozycje podania.