Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Piękna i bestia, czyli wytrawne kluski śląskie z selera z sałatką z buraczków

Piękna i bestia, czyli wytrawne kluski śląskie z selera z sałatką z buraczków
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mega warzywny lunch, Duża dawka błonnika w jednej porcji. Szare kluseczki na tle buraczków. 1 porcja KCAL: 350 /B:7 /W:55 /T:11,5 /Bł: 19,5

Składniki

300 g Buraczki ugotowane
150 g Jabłko
100 g Pomarańcza
35 g Cebulka
15 g Oliwa z oliwek
10 g Słonecznik nasiona
150 g Seler korzeń
200 g Pietruszka korzeń
1 szt. Białko jajka
15 g Olej kokosowy
100 g Mąka ziemniaczana
Przyprawy: sól, pieprze, tymianek
Przyprawy: sól i pieprz

Opis wykonania

Kluski: Seler i pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Warzywa ugotować do miękkości, odcedzić i podusić jak ziemniaki lub zblendować. Nastawić garnek z lekko osoloną wodą i zagotować. W miedzy czasie kończymy masę kluskową. Do ostudzonych warzyw dodać 1 białko, przyprawy: tymianek, sól i pieprz i mieszać. Następnie stopniowo dodaję mąkę. Masa ma być gęsta, żeby nabierać ją łyżeczką (jeśli będzie za rzadka to trzeba dodać jeszcze mąki). Do wrzącej wody małą łyżeczką wkładamy kluseczki. Po chwili mieszamy, żeby kluski oderwały się od dna. Gotować ok. minuty od wypłynięcia. Wykładamy na talerz, czekamy aż lekko przestygną, odparują z wody i wkładamy do miski, gdzie jest olej kokosowy. Kluski są pyszne na ciepło, ale dobrze też smakują na zimno np. z sałatką z buraka. Sałatka: Ugotować 3 średni buraki do miękkości. W tym czasie jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę, pomarańczę obrać z białych błonek i skórek, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy. Ostygnięte buraki obieram i kroję w kosteczkę i dodaję do pozostałych składników. Całość polać oliwą, dodać przyprawy: sól, pieprz. Posypać słonecznikiem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych