Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Piękna i bestia, czyli wytrawne kluski śląskie z selera z sałatką z buraczków

Opis wykonania

Mega warzywny lunch, Duża dawka błonnika w jednej porcji. Szare kluseczki na tle buraczków. 1 porcja KCAL: 350 /B:7 /W:55 /T:11,5 /Bł: 19,5

baner reklamowy maszynki do mielenia

Kluski: Seler i pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Warzywa ugotować do miękkości, odcedzić i podusić jak ziemniaki lub zblendować. Nastawić garnek z lekko osoloną wodą i zagotować. W miedzy czasie kończymy masę kluskową. Do ostudzonych warzyw dodać 1 białko, przyprawy: tymianek, sól i pieprz i mieszać. Następnie stopniowo dodaję mąkę. Masa ma być gęsta, żeby nabierać ją łyżeczką (jeśli będzie za rzadka to trzeba dodać jeszcze mąki). Do wrzącej wody małą łyżeczką wkładamy kluseczki. Po chwili mieszamy, żeby kluski oderwały się od dna. Gotować ok. minuty od wypłynięcia. Wykładamy na talerz, czekamy aż lekko przestygną, odparują z wody i wkładamy do miski, gdzie jest olej kokosowy. Kluski są pyszne na ciepło, ale dobrze też smakują na zimno np. z sałatką z buraka. Sałatka: Ugotować 3 średni buraki do miękkości. W tym czasie jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę, pomarańczę obrać z białych błonek i skórek, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy. Ostygnięte buraki obieram i kroję w kosteczkę i dodaję do pozostałych składników. Całość polać oliwą, dodać przyprawy: sól, pieprz. Posypać słonecznikiem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut.