Kopiec kreta
Ciasto kopiec kreta od lat zachwyca swoim efektownym wyglądem. Pod pokruszonym czekoladowym ciastem kryje się bita śmietana z wiórkami czekolady oraz słodkie banany. Mimo nietypowego wyglądu, kopiec kreta jest...
Czytaj więcej
Ciasto kopiec kreta od lat zachwyca swoim efektownym wyglądem. Pod pokruszonym czekoladowym ciastem kryje się bita śmietana z wiórkami czekolady oraz słodkie banany. Mimo nietypowego wyglądu, kopiec kreta jest prosty w wykonaniu i nawet początkujące osoby bez większych problemów będą w stanie przygotować ten deser.
Kopiec kreta – przepis
Przygotowanie deseru należy rozpocząć od upieczenia ciasta czekoladowego. Aby uzyskać efekt kopuły/kopca należy upiec je w tortownicy lub okrągłej formie. Po upieczeniu i przestudzeniu wyrównuje się ciasto odcinając jego wierzch. Następnie łyżką wydrąża się ciasto nadając mu kształt spodu do tarty. Warto zadbać, by brzegi miały około 2 cm. Dzięki temu gotowy kopiec kreta będzie bardziej stabilny. Na wydrążonym cieście układa się przekrojone wzdłuż banany. Aby nie ściemniały można skropić je sokiem z cytryny lub lekko polać galaretką. Banany przykrywa się bitą śmietaną z dodatkiem czekolady. Śmietana musi być dobrze ubita i sztywna, by dała się uformować w kształt kopuły. Podczas ubijania śmietany można do niej dodać fix, tężejącą galaretkę, rozpuszczoną żelatynę lub serek mascarpone. Dodatki te zapewnią stabilniejszą konsystencję bitej śmietany. Odcięte i wydrążone ciasto czekoladowe należy pokruszyć, a następnie obsypać i delikatnie docisnąć do śmietany.
Kopiec kreta inaczej
Ciasto kopiec kreta można przygotować w różnych wariantach. Przykładowo banany można z powodzeniem zastąpić truskawkami, malinami czy borówkami. Przy większej liczbie gości sprawdzi się kopiec kreta na blachę. Zamiast w tortownicy ciasto przygotowuje się na dużej blaszce. W takim wypadku zamiast drążyć otwór, można ciasto przekroić na pół i przełożyć bananami oraz kremem śmietanowym z czekoladą.
Kopiec kreta można przygotować również bez pieczenia. Ciasto czekoladowe zastępuje się wtedy gotowymi ciastkami czekoladowymi lub markizami zmiksowanymi z masłem. Krem znajdujący się pomiędzy ciastkami można dodać do ubitej śmietany, wzbogacając smak deseru.