Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lżejsza wersja popularnego ciasta

Składniki

4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (trzcinowy, erytrol, ksylitol) do ciasta
180 g mąki (u mnie kukurydziana i owsiana)
1, 5 łyżki kakao
2 puszki mleka kokosowego
1-2 łyżki cukru (trzcinowy, ksylitol, erytrol) do masy
6 kostek gorzkiej czekolady min. 70%
2 banany

Opis wykonania

1

Ciasto: jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj.

2

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut (do suchego patyczka, czas może się wydłużyć w zależności od piekarnika).

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Krem: mleczko kokosowe wstaw na całą noc do lodówki. Wyjmij jego stałą część i przełóż do miski. Dodaj cukier i ubij. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. 

Po ostudzeniu ciasta wycitnij w nim dołek, a zebrane ciasto przełóż do miski i odstaw na bok. Ciasto nasącz np. herbatą. W wydrążonym dołku ułóż banany przekrojone wzdłuż i skrop je delikatnie sokiem z cytryny.

4

Na banany wyłóż gotowy krem i uformuj górkę. Pozostałe ciasto odłożone na bok pokrusz i posyp nim krem. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Smacznego! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo ciekawa propozycja
Radosław
Bardzo smaczny przy niewielkiej ilości cukru