Kotlet schabowy

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej przygotowywana z tłuczonego schabu wieprzowego panierowanego w jajku i bułce tartej, smażonego na rumiano na oleju lub smalcu. Tradycyjnie serwowany z purée ziemniaczanym i kapustą...
Czytaj więcej
Sztandarowa potrawa kuchni polskiej przygotowywana z tłuczonego schabu wieprzowego panierowanego w jajku i bułce tartej, smażonego na rumiano na oleju lub smalcu. Tradycyjnie serwowany z purée ziemniaczanym i kapustą zasmażaną, buraczkami albo marchewką z groszkiem lub z surówkami na zimno, mizerią, sałatką z pomidorów lub sałatą masłową.
Przepis na kotlet schabowy to jedno z najprostszych i najszybszych dań obiadowych. Tajemnica chrupiącej panierki i miękkiego mięsa tkwi w rozbitym mięsie moczonym w mleku z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) przez kilka godzin (idealnie przez całą noc w lodówce). Dopiero po tym zabiegu, osuszone ręcznikiem papierowym plastry mięsa obtoczone w rozbełtanym jajku i bułce tartej należy smażyć na oleju lub smalcu.
Średniej wielkości kotlet schabowy to około 300 kalorii. Na jego kaloryczność wpływa grubość panierki, długość smażenia (zawsze na rozgrzanym tłuszczu) i rodzaj użytego tłuszczu. Po zdjęciu z patelni jego nadmiar warto wchłonąć w papierowy ręcznik.