Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej przygotowywana z tłuczonego schabu wieprzowego panierowanego w jajku i bułce tartej, smażonego na rumiano na oleju lub smalcu. Tradycyjnie serwowany z purée ziemniaczanym i kapustą...

Czytaj więcej
Kotlet schabowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej przygotowywana z tłuczonego schabu wieprzowego panierowanego w jajku i bułce tartej, smażonego na rumiano na oleju lub smalcu. Tradycyjnie serwowany z purée ziemniaczanym i kapustą zasmażaną, buraczkami albo marchewką z groszkiem lub z surówkami na zimno, mizerią, sałatką z pomidorów lub sałatą masłową.

Przepis na kotlet schabowy to jedno z najprostszych i najszybszych dań obiadowych. Tajemnica chrupiącej panierki i miękkiego mięsa tkwi w rozbitym mięsie moczonym w mleku z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) przez kilka godzin (idealnie przez całą noc w lodówce). Dopiero po tym zabiegu, osuszone ręcznikiem papierowym plastry mięsa obtoczone w rozbełtanym jajku i bułce tartej należy smażyć na oleju lub smalcu.

Średniej wielkości kotlet schabowy to około 300 kalorii. Na jego kaloryczność wpływa grubość panierki, długość smażenia (zawsze na rozgrzanym tłuszczu) i rodzaj użytego tłuszczu. Po zdjęciu z patelni jego nadmiar warto wchłonąć w papierowy ręcznik.