Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw

 

Zupa krem z białych warzyw to niezwykle delikatne danie, które równocześnie jest prawdziwą bombą witaminową. Warto wykorzystać do niej produkty, o których często zapominamy, a które są bardzo cenne dla naszego organizmu.

Jakie warzywa na zupę krem wybrać?

Najpopularniejsze białe warzywa do zupy to:

  • biała cebula,
  • por (jasna część),
  • pietruszka,
  • seler,
  • ziemniak,
  • kalafior,
  • topinambur,
  • białe szparagi,
  • kalarepa.

Jak zrobić krem z białych warzyw – przepis

Aby przygotować idealną zupę krem z białych warzyw należy podsmażyć w garnku cebulę, czosnek i pora. Następnie dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa (seler, pietruszka, kalafior, kalarepa itp.), zalać bulionem i gotować około pół godziny. Gdy warzywa zmiękną, zblendować całość na gładki krem. Dodać sól i pieprz do smaku.

Z czym podawać zupę krem?

Kremy warzywne warto serwować z dodatkami. Mogą być nimi ziołowe grzanki z patelni lub piekarnika czy chrupiące bagietki czosnkowe. Doskonale sprawdzą się również podprażone na patelni ziarna i nasiona (pestki dyni, słonecznik) z dodatkiem pokruszonego sera feta. Co jeszcze? Ciekawym rozwiązaniem będą chrupiące chipsy z boczku lub prażona cebulka. A jaki jest Twój pomysł na zupę krem z białych warzyw?