Krem z białych warzyw
Zupa krem z białych warzyw to niezwykle delikatne danie, które równocześnie jest prawdziwą bombą witaminową. Warto wykorzystać do niej produkty, o których często zapominamy, a które są bardzo cenne...
Czytaj więcej
Zupa krem z białych warzyw to niezwykle delikatne danie, które równocześnie jest prawdziwą bombą witaminową. Warto wykorzystać do niej produkty, o których często zapominamy, a które są bardzo cenne dla naszego organizmu.
Jakie warzywa na zupę krem wybrać?
Najpopularniejsze białe warzywa do zupy to:
- biała cebula,
- por (jasna część),
- pietruszka,
- seler,
- ziemniak,
- kalafior,
- topinambur,
- białe szparagi,
- kalarepa.
Jak zrobić krem z białych warzyw – przepis
Aby przygotować idealną zupę krem z białych warzyw należy podsmażyć w garnku cebulę, czosnek i pora. Następnie dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa (seler, pietruszka, kalafior, kalarepa itp.), zalać bulionem i gotować około pół godziny. Gdy warzywa zmiękną, zblendować całość na gładki krem. Dodać sól i pieprz do smaku.
Z czym podawać zupę krem?
Kremy warzywne warto serwować z dodatkami. Mogą być nimi ziołowe grzanki z patelni lub piekarnika czy chrupiące bagietki czosnkowe. Doskonale sprawdzą się również podprażone na patelni ziarna i nasiona (pestki dyni, słonecznik) z dodatkiem pokruszonego sera feta. Co jeszcze? Ciekawym rozwiązaniem będą chrupiące chipsy z boczku lub prażona cebulka. A jaki jest Twój pomysł na zupę krem z białych warzyw?