Krem z białych warzyw ze szczypiorkiem
4 porcje
Średnie
Zupy krem to niezwykle pożywne dania. Tym razem krem z białych warzyw.
Składniki
1 kalafior
1 średni seler
1 biała rzodkiew
3 średnie ziemniaki
1 por (tylko biała część)
1 pęczek szczypiorku
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
3L bulionu drobiowego
2L mleka
200ml.śmietany
2 bułki pszenne
sól, biały pieprz,świeży i suszony imbir do smaku
Krem z białych warzyw ze szczypiorkiem
Krem z białych warzyw ze szczypiorkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie warzywa oczyszczamy,obieramy,płuczemy pod bieżącą wodą,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka.Zalewamy bulionem oraz mlekiem,dodajemy czosnek,świeży imbir.Gotujemy na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną.Miksujemy blenderem na gładko,dodajemy śmietanę,doprawiamy do smaku.Bułki kroimy w kostkę,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni,rumienimy na złoty kolor.Posypujemy delikatnie suszonym imbirem.Zupę rozlewamy na talerze,posypujemy posiekanym szczypiorkiem.Podajemy z grzankami.SMACZNEGO.
Komentarze