Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa krem z białych warzyw z wanilią i wędzonym boczkiem

Zupa krem z białych warzyw z wanilią i wędzonym boczkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
krem z białych warzyw z wanilią, wędzonym boczkiem i pikantną oliwą

Składniki

2 szt. cebula
3 szt. czosnek
2 szt. pietruszki korzeń
1 szt. seler korzeń
5 szt. ziemniaki
1 szt. laska wanilii
300 ml słodka śmietanka
300 g boczek wędzony
50 ml olej rzepakowy tłoczony na zimno
1 łyżka mielona papryczka peperoncino
1,5 l bulion warzywny
1 szczypta sól morska
1 szczypta pieprz biały mielony
1 garść zielenina (pietruszka, szczypiorek)

Opis wykonania

Oliwa: Olej połączyć z pikantną papryczką Krem: Boczek zrumienić, wyciągnąć, odsączyć na papierowym ręczniku, Część tłuszczu odlać, a na pozostałej części udusić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler, ziemniaki, zalać bulionem, dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstawić do ostygnięcia, Zblendować na gładki krem. Dodać ziarna wanilii wraz z laską, dorzucić boczek, zagotować, Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, Zupę serwować z pikantną oliwą i posypaną zieleniną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda pysznie, na pewno wykorzystam