Zupa krem z białych warzyw z wanilią i wędzonym boczkiem
4 porcje
120 min
Łatwe
krem z białych warzyw z wanilią, wędzonym boczkiem i pikantną oliwą
Składniki
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
2 szt. pietruszki korzeń
1 szt. seler korzeń
5 szt. ziemniaki
1 szt. laska wanilii
300 ml słodka śmietanka
300 g boczek wędzony
50 ml olej rzepakowy tłoczony na zimno
1 łyżka mielona papryczka peperoncino
1,5 l bulion warzywny
1 szczypta sól morska
1 szczypta pieprz biały mielony
1 garść zielenina (pietruszka, szczypiorek)
Zupa krem z białych warzyw z wanilią i wędzonym boczkiem
Zupa krem z białych warzyw z wanilią i wędzonym boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oliwa: Olej połączyć z pikantną papryczką Krem: Boczek zrumienić, wyciągnąć, odsączyć na papierowym ręczniku, Część tłuszczu odlać, a na pozostałej części udusić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler, ziemniaki, zalać bulionem, dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstawić do ostygnięcia, Zblendować na gładki krem. Dodać ziarna wanilii wraz z laską, dorzucić boczek, zagotować, Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, Zupę serwować z pikantną oliwą i posypaną zieleniną.
Komentarze