Zupa krem z białych warzyw z zielonym groszkiem
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Zupa krem z białych warzyw z zielonym groszkiem
Zupa krem z białych warzyw z zielonym groszkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Pietruszkę, seler, ziemniaka, cebulę oraz czosnek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. 2. W garnku rozgrzewamy pół łyżki masła razem z łyżką oleju, następnie wrzucamy pokrojone warzywa oraz kalafior. Doprawiamy solą, pieprzem, połową łyżeczki rozmarynu oraz sokiem z cytryny. Chwile podsmażamy. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie zupę blendujemy na gładki krem. 3. Przygotowujemy dodatki: - zielony groszek (nierozmrożony) wrzucamy na patelnię razem z łyżką masła doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny, podsmażamy groszek kilka minut tak aby był jędrny - szynkę podsmażamy na chrupko na suchej patelni 4. Porcję zupy podajemy z 3 łyżkami blanszowanego groszku i plastrem chrupiącego boczku lub szynki, posypane świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Komentarze