Krewetki tygrysie
Te morskie skorupiaki, zaliczane do dziesięcionogów, występują głównie na obszarze Oceanu Indyjskiego i Spokojnego. Można je też jednak spotkać w hodowlach Ameryki Południowej oraz niektórych krajów południowo-wschodniej Azji. Charakterystyka...
Czytaj więcej
Te morskie skorupiaki, zaliczane do dziesięcionogów, występują głównie na obszarze Oceanu Indyjskiego i Spokojnego. Można je też jednak spotkać w hodowlach Ameryki Południowej oraz niektórych krajów południowo-wschodniej Azji.
Charakterystyka i właściwości krewetek
Różne są rodzaje krewetek, ale tygrysie to jedna z największych odmian. Ich delikatne mięso na surowo ma szaro-niebieski odcień, który po obróbce zmienia się na różowy. Są bogate w białko, witaminy B3, B6 i B12 oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne (selen, magnez, potas, jod). Taki skład świetnie wspomaga układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny, a w efekcie wykazuje też właściwości antynowotworowe.
Jak jeść krewetki
Choć owoce morza w naszym rejonie wciąż kojarzą się z luksusem, stają się coraz popularniejsze, a przez to łatwiejsze do zdobycia. Dania z krewetkami kuszą egzotycznym smakiem, a jeśli dodamy do tego ich cenne wartości odżywcze, wydają się opcją nie do odrzucenia!
Istnieje wiele sposobów na to, jak przyrządzić krewetki. Można je smażyć, grillować lub upiec. Z powodzeniem posłużą jako przekąska albo jako danie główne. Możesz je na przykład usmażyć na oliwie z czosnkiem i pietruszką, a następnie zaserwować z bagietką oraz kieliszkiem białego wina. A gdy masz więcej czasu i energii, spróbować zrobić pad thai z krewetkami.
Jeżeli te opcje brzmią dla Ciebie kusząco i pociąga Cię kuchnia orientalna, sprawdź nasze pozostałe przepisy na krewetki tygrysie.