Czerwone curry z krewetkami

4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Czerwone curry z krewetkami
Czerwone curry z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Rozgrzej olej kokosowy w woku, dodaj pastę curry, przesmaż ją przez minutę.
Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekane łodygi i korzeń kolendry, przesmaż kolejną minutę. Dodaj oczyszczone i umyte krewetki, smaż ok. 3–4 minuty. Dodaj pędy z bambusa oraz czerwoną paprykę pokrojoną w słupki.

Po kolejnych pięciu minutach zalej wszystko puszką mleka kokosowego, wodą oraz śmietanką.
Całość podgrzewaj na płycie grzewczej, doprowadzając do wrzenia.

Na końcu dodaj posiekane świeże listki kolendry i bazylii tajskiej.
Podawaj z ryżem jaśminowym.
Komentarze