Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Czerwone curry to przepis na aromatyczne i oczywiście ostre danie. Jeśli wolicie mniej ostre potrawy, wystarczy dodać mniej pasty. Za pełnię aromatu odpowiadają: czerwona pasta curry, liście kaffiru, kolendra oraz tajska bazylia.

Składniki

24 duże krewetki, najlepiej surowe/mrożone
1 puszka pędów z bambusa
2 łyżki czerwonego curry
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
3/4 szklanki śmietanki 30%
4 liście kaffiru (liście z drzewa limonkowego)
1 czerwona papryka
1 trawa cytrynowa
3 łyżki sosu rybnego
4 łyżki świeżej kolendry
1 łyżka oleju kokosowego
7 listków bazylii tajskiej
250 ml wody

Opis wykonania

1

Rozgrzej olej kokosowy w woku, dodaj pastę curry, przesmaż ją przez minutę.

Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekane łodygi i korzeń kolendry, przesmaż kolejną minutę. Dodaj oczyszczone i umyte krewetki, smaż ok. 3–4 minuty. Dodaj pędy z bambusa oraz czerwoną paprykę pokrojoną w słupki.

2

Po kolejnych pięciu minutach zalej wszystko puszką mleka kokosowego, wodą oraz śmietanką.

Całość podgrzewaj na płycie grzewczej, doprowadzając do wrzenia.

3

Na końcu dodaj posiekane świeże listki kolendry i bazylii tajskiej.

Podawaj z ryżem jaśminowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Rewelacja! Polecam