Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Czerwone curry to przepis na aromatyczne i oczywiście ostre danie. Jeśli wolicie mniej ostre potrawy, wystarczy dodać mniej pasty. Za pełnię aromatu odpowiadają: czerwona pasta curry, liście kaffiru, kolendra oraz tajska bazylia.

Składniki

24 szt. - krewetek (najlepiej surowe/mrożone)
1 puszka - pędów z bambusa
2 łyżki - czerwonego curry
1 puszka - mleczka kokosowego (400 ml)
3/4 szklanki - śmietanki 30%
4 liści - kaffiru (liści z drzewa limonkowego)
1 szt. - czerwonej papryki
1 szt. - trawy cytrynowej
3 łyżki - sosu rybnego
4 łyżki - świeżej kolendry
1 łyżka - oleju kokosowego
7 listków - bazylii tajskiej
250 ml - wody

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
488 kcal
Tłuszcz
36.9 g
Węglowodany
16 g
Błonnik
21.3 g
Białko
2 g
Sól
0.7 g

Opis wykonania

1

Rozgrzej olej kokosowy w woku, dodaj pastę curry, przesmaż ją przez minutę.

Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekane łodygi i korzeń kolendry, przesmaż kolejną minutę. Dodaj oczyszczone i umyte krewetki, smaż ok. 3–4 minuty. Dodaj pędy z bambusa oraz czerwoną paprykę pokrojoną w słupki.

2

Po kolejnych pięciu minutach zalej wszystko puszką mleka kokosowego, wodą oraz śmietanką.

Całość podgrzewaj na płycie grzewczej, doprowadzając do wrzenia.

3

Na końcu dodaj posiekane świeże listki kolendry i bazylii tajskiej.

Podawaj z ryżem jaśminowym.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Rewelacja! Polecam
sweek
bardzo polecam
HomemadeChef
bardzo dobre, idealnie pikantne