Czerwone curry z krewetkami
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Czerwone curry to przepis na aromatyczne i oczywiście ostre danie. Jeśli wolicie mniej ostre potrawy, wystarczy dodać mniej pasty. Za pełnię aromatu odpowiadają: czerwona pasta curry, liście kaffiru, kolendra oraz tajska bazylia.
Składniki
24 duże krewetki, najlepiej surowe/mrożone
1 puszka pędów z bambusa
2 łyżki czerwonego curry
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
3/4 szklanki śmietanki 30%
4 liście kaffiru (liście z drzewa limonkowego)
1 czerwona papryka
1 trawa cytrynowa
3 łyżki sosu rybnego
4 łyżki świeżej kolendry
1 łyżka oleju kokosowego
7 listków bazylii tajskiej
250 ml wody
Czerwone curry z krewetkami
Czerwone curry z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzej olej kokosowy w woku, dodaj pastę curry, przesmaż ją przez minutę.
Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekane łodygi i korzeń kolendry, przesmaż kolejną minutę. Dodaj oczyszczone i umyte krewetki, smaż ok. 3–4 minuty. Dodaj pędy z bambusa oraz czerwoną paprykę pokrojoną w słupki.
Po kolejnych pięciu minutach zalej wszystko puszką mleka kokosowego, wodą oraz śmietanką.
Całość podgrzewaj na płycie grzewczej, doprowadzając do wrzenia.
Na końcu dodaj posiekane świeże listki kolendry i bazylii tajskiej.
Podawaj z ryżem jaśminowym.
Komentarze