


Czerwone curry to przepis na aromatyczne i oczywiście ostre danie. Jeśli wolicie mniej ostre potrawy, wystarczy dodać mniej pasty. Za pełnię aromatu odpowiadają: czerwona pasta curry, liście kaffiru, kolendra oraz tajska bazylia.
Rozgrzej olej kokosowy w woku, dodaj pastę curry, przesmaż ją przez minutę.
Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekane łodygi i korzeń kolendry, przesmaż kolejną minutę. Dodaj oczyszczone i umyte krewetki, smaż ok. 3–4 minuty. Dodaj pędy z bambusa oraz czerwoną paprykę pokrojoną w słupki.
Po kolejnych pięciu minutach zalej wszystko puszką mleka kokosowego, wodą oraz śmietanką.
Całość podgrzewaj na płycie grzewczej, doprowadzając do wrzenia.
Na końcu dodaj posiekane świeże listki kolendry i bazylii tajskiej.
Podawaj z ryżem jaśminowym.