Krewetki z jarmużem na żytnich gofrach
2 porcje
35 min
Średnie
Danie bogate w wartości odżywcze i bardzo sycące
Składniki
1 szt. Jajko
50 ml Olej słonecznikowy
1 szklanka Mąka żytnia
1/3 szklanka Mąka pszenna
1/3 łyżeczka Sól
140 g Świeży jarmuż
100 g Suszone morele
12 szt. Krewetki tygrysie
2 łyżeczka Olej kokosowy
4 szt. Czosnek ząbki duże
1/2 łyżeczka Sos sojowy
1 łyżeczka Słodka śmietanka 12%
250 ml Mleko
Krewetki z jarmużem na żytnich gofrach
Krewetki z jarmużem na żytnich gofrach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajko ucieramy z olejem słonecznikowym i solą. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę. Wylewamy na rozgrzaną gofrownice. Pieczemy na chrupko 10-15minut w zależności od mocy urządzenia.
Na łyżeczce oleju kokosowego podsmażamy połowę posiekanego czosnku i krewetki przez ok 5minut.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2-3min, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, dodajemy posiekany czosnek i morele krojone w paseczki. Gdy czosnek zacznie pachnieć dodajemy jarmuż. Podlewamy dwoma łyżkami wody, sosem sojowym i śmietanką. Dusimy około 5minut, dodajemy krewetki. Całość wykładamy na gofry
Komentarze