Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krewetki z jarmużem na żytnich gofrach

Krewetki z jarmużem na żytnich gofrach
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie bogate w wartości odżywcze i bardzo sycące

Składniki

1 szt. Jajko
50 ml Olej słonecznikowy
1 szklanka Mąka żytnia
1/3 szklanka Mąka pszenna
1/3 łyżeczka Sól
140 g Świeży jarmuż
100 g Suszone morele
12 szt. Krewetki tygrysie
2 łyżeczka Olej kokosowy
4 szt. Czosnek ząbki duże
1/2 łyżeczka Sos sojowy
1 łyżeczka Słodka śmietanka 12%
250 ml Mleko

Opis wykonania

Jajko ucieramy z olejem słonecznikowym i solą. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę. Wylewamy na rozgrzaną gofrownice. Pieczemy na chrupko 10-15minut w zależności od mocy urządzenia. Na łyżeczce oleju kokosowego podsmażamy połowę posiekanego czosnku i krewetki przez ok 5minut. Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2-3min, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, dodajemy posiekany czosnek i morele krojone w paseczki. Gdy czosnek zacznie pachnieć dodajemy jarmuż. Podlewamy dwoma łyżkami wody, sosem sojowym i śmietanką. Dusimy około 5minut, dodajemy krewetki. Całość wykładamy na gofry
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych