Krewetki
Krewetki to jadalne, słodkowodne skorupiaki. Występują w wodach całego świata, również w Bałtyku, jednak ze względu naniewielki rozmiar, ta odmiana częściej służy jako przynęta. Krewetkisą najpopularniejszymi owocami morza i...
Czytaj więcej
Krewetki to jadalne, słodkowodne skorupiaki. Występują w wodach całego świata, również w Bałtyku, jednak ze względu na niewielki rozmiar, ta odmiana częściej służy jako przynęta. Krewetki są najpopularniejszymi owocami morza i ceni się je nie tylko ze względu na smak. Mają wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Są źródłem kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka, dlatego świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsa. Pomimo tego, że krewetki zawierają cholesterol, bezpieczne są dla osób zmagających się z jego wysokim stężeniem we krwi.
Dobrej jakości owoce morza smakują znakomicie same w sobie i wystarczy dodać do nich kilka bazowych składników jak oliwa, czosnek, chilli czy natka pietruszki, by wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu. Krewetki doskonale komponują się z wyrazistymi w smaku warzywami oraz przyprawami.
Jak zrobić krewetki, by smakowały wyśmienicie?
Ciekawym sposobem na ich przygotowanie jest połączenie z tuńczykiem lub wołowiną. Można je podawać na wiele sposobów – solo, jako ceviche, z makaronem lub ryżem, smażone w panierce, w formie szaszłyków lub tacos, jako nadzienie do ravioli czy spring rolls. W tej części Akademii Smaku znajdziesz wiele przepisów na dania z krewetkami, które z pewnością Cię zainspirują.
Jak obrać krewetki?
Mimo znajomości produktu oraz sposobu jego obróbki termicznej niewiele osób decyduje się na przygotowanie świeżych krewetek. Jest to spowodowane brakiem umiejętności lub wiedzy, jak obrać krewetki. Pancerzyk krewetek wbrew pozorom jest łatwy do usunięcia i nie wymaga to zaawansowanych umiejętności. Czas poświęcony na przygotowanie wynagradza ich smak, który jest znacznie lepszy niż w przypadku krewetek mrożonych.
Obierając krewetkę, w pierwszej kolejności odetnij jej głowę. Następnie delikatnie natnij wewnętrzną (brzuszną) stronę i usuń pancerz. Po jego usunięciu natnij wzdłuż wewnętrzną i zewnętrzną (grzbietową) stronę krewetki i wyciągnij widoczne cienkie nitki – odpowiednio czarną i czerwoną. Pozostawienie ich zepsuje smak dania. I już, to wszystko! Teraz możesz przygotować potrawy z krewetkami, takie jak:
- Krewetki z makaronem
- Ryż basmati z krewetkami
- Krewetki w szampanie
- Tacos z wołowiną i krewetkami
- Ravioli z krewetkami i mascarpone