Krupnik
Rozgrzewająca i sycąca zupa z tradycyjnej polskiej kuchni. Przepis na krupnik Krupnik przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym lub bulionie z samych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek, można wykorzystać...
Czytaj więcej
Rozgrzewająca i sycąca zupa z tradycyjnej polskiej kuchni.
Przepis na krupnik
Krupnik przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym lub bulionie z samych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek, można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia. Najważniejszym składnikiem krupniku jest kasza jęczmienna, w zależności od upodobań drobna, wiejska lub pęczak. Połączenie kaszy i ziemniaków sprawia, że krupnik jest sycącą zupą, zwłaszcza jeśli na talerzu znajdzie się także mięsna wkładka. Z kolei w wersji wegetariańskiej krupnik to naprawdę szybka zupa.
Jak zrobić krupnik?
Przepis jest prosty: ugotuj wywar mięsno-warzywny (mięso drobiowe nada delikatniejszy smak zupie), marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki lub kostkę. Gdy wywar będzie gotowy, dodaj opłukaną kaszę, na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj wszystko kwadrans. Na koniec wyjmij z zupy liście pora i selera (włoszczyzna doda zupie smaku i aromatu), dopraw pieprzem i natką pietruszki. Delikatniejszą wersję krupniku przygotujesz na mięsie drobiowym, zastępując kaszę ryżem. Krupnik można przechowywać w lodówce kilka dni.