Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krupnik

Krupnik

Rozgrzewająca i sycąca zupa z tradycyjnej polskiej kuchni. Przepis na krupnik Krupnik przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym lub bulionie z samych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek, można wykorzystać...

Czytaj więcej
Krupnik
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Krupnik
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Krupnik po staropolsku
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zupa krupnik
Ilośc porcji

4

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

 

Rozgrzewająca i sycąca zupa z tradycyjnej polskiej kuchni.

Przepis na krupnik

Krupnik przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym lub bulionie z samych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek, można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia. Najważniejszym składnikiem krupniku jest kasza jęczmienna, w zależności od upodobań drobna, wiejska lub pęczak. Połączenie kaszy i ziemniaków sprawia, że krupnik jest sycącą zupą, zwłaszcza jeśli na talerzu znajdzie się także mięsna wkładka. Z kolei w wersji wegetariańskiej krupnik to naprawdę szybka zupa.

Jak zrobić krupnik?

Przepis jest prosty: ugotuj wywar mięsno-warzywny (mięso drobiowe nada delikatniejszy smak zupie), marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki lub kostkę. Gdy wywar będzie gotowy, dodaj opłukaną kaszę, na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj wszystko kwadrans. Na koniec wyjmij z zupy liście pora i selera (włoszczyzna doda zupie smaku i aromatu), dopraw pieprzem i natką pietruszki. Delikatniejszą wersję krupniku przygotujesz na mięsie drobiowym, zastępując kaszę ryżem. Krupnik można przechowywać w lodówce kilka dni.