Zupa krupnik
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Na żołądkach drobiowych.Polecam.
Składniki
1.5 kg.żołądków drobiowych
2 woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej
ok.1kg.ziemniaków
4 średnie marchewki
3 średnie pietruszki korzeń
2 średnie cebule
pęczek zielonej pietruszki
1/2 kostki masła
3-4 ziela angielskie
3-4 liście laurowe
sól,pieprz ,maggi do smaku
Zupa krupnik
Zupa krupnik
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żołądki płuczemy pod bieżącą wodą ,usuwamy błony,kroimy w kostkę (na cztery).Cebulę obieramy,kroimy w średnią kostkę,podsmażamy w garnku na maśle na złoty kolor.Dodajemy oczyszczone żołądki,podsmażamy na średnim ogniu,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.W między czasie warzywa obieramy,płuczemy.Marchewkę oraz pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach,a.ziemniaki kroimy w średnią kostkę.Dodajemy do zupy.Kaszę gotujemy w osobnym garnku wg.przepisu na opakowaniu.Dodajemy do zupy.Całość gotujemy jeszcze ok.10min.Doprawiamy do smaku.Zieloną pietruszkę siekamy dodajemy do zupy.SMACZNEGO.
Komentarze