Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Polskie zupy warto przyrządzać nie tylko ze względu na tradycję, ale także unikalny smak, niespotykany nigdzie indziej.

Składniki

300 g żeberek wieprzowych
150 g kaszy jęczmiennej
średnich ziemniaków
duża marchew
pietruszka
selera
pora
pieprz czarny
sól
2 łyżka natki pietruszki

Opis wykonania

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy wywar się zagotuje, za pomocą sitka usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.

W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza napęcznieje, a ziemniaki będą miękkie.

Ugotowaną marchew kroimy w plasterki i dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą. Na samym końcu dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Zupę można ugotować również na dwóch udkach z kurczaka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Krupnik na żeberkach jest najlepszy!
Marta
Tradycyjny krupniczek, pomocny w przeziębieniach.