Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krupnik po staropolsku

Opis wykonania

Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Polskie zupy warto przyrządzać nie tylko ze względu na tradycję, ale także unikalny smak, niespotykany nigdzie indziej.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy wywar się zagotuje przy pomocy sitka usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza napęcznieje, a ziemniaki będą miękkie. Ugotowaną marchew kroimy w plasterki i dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą. Na samym końcu dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Notes - zupę można ugotować również na dwóch udkach z kurczaka