Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kuchnia japońska

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kuchnia japońska ma przepisy niezwykle podobne do przepisów z kuchni chińskiej. W obydwu głównymi składnikami do przygotowywania potraw są ryż, tofu, grzyby shiitake i soja.

Kuchnia japońska – charakterystyka

Japończycy jedzą mięsa w małych ilościach i są to wieprzowina i wołowina. Największy nacisk w kuchni japońskiej położony jest na przyprawy. W tym przypadku na sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, chrzan wasabi i miso. Wiele potraw smaży się w woku – niewielkim nakładem czasu i sił. Najbardziej znaną metodą serwowania mięsa, ryb i owoców morza jest sashimi. Kucharz przygotowuje je w obecności klienta, krojąc surowe składniki, przyprawiając sosem sojowym, wasabi i rzodkwią daikon, a następnie fantazyjnie układając na talerzu.

Dania kuchni japońskiej

Najpopularniejszymi daniami kuchni japońskiej są: sushi, mochi (kluski przyrządzane z klejącego ryżu i mąki ryżowej) oraz pasta miso (sfermentowana pasta z soi i słodu zbożowego).