Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sushi

Sushi

Ten japoński przysmak podbił polskie podniebienia, przebojem wdzierając się na nasze stoły. Zwijane rolki napełnione ryżem to smaczny, zdrowy i niezbyt kaloryczny posiłek. Jest jednak dosyć drogi, warto więc...

Czytaj więcej
Sushi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ten japoński przysmak podbił polskie podniebienia, przebojem wdzierając się na nasze stoły. Zwijane rolki napełnione ryżem to smaczny, zdrowy i niezbyt kaloryczny posiłek. Jest jednak dosyć drogi, warto więc nauczyć się sztuki jego przygotowywania, zainwestować w składniki i przygotować domowe sushi.

Domowe sushi – podstawowe produkty

Własnoręczne przygotowanie rolek na pewno ułatwi zestaw do sushi – do kupienia w hipermarkecie lub sklepach oferujących przysmaki z różnych zakątków świata. Przepis na sushi można modyfikować w zależności od upodobań, wykorzystując ulubione dodatki – najpopularniejsze smaki znacząco odbiegają od sushi serwowanego w Japonii.

Podstawą są:

·      specjalny krótkoziarnisty ryż,

·      algi nori,

·      ocet ryżowy,

·      wasabi

·      i marynowany imbir do oczyszczania kubków smakowych.

Zazwyczaj we wnętrzu rolki otoczonej wodorostem nori znajduje się ryż i surowa ryba, krewetki, tykwa, ogórek, rzodkiew (maki sushi).

Rodzaje sushi

Zdecydowanie trudniejsze w wykonaniu są uramaki sushi, które przygotowuje się z tych samych składników, co maki sushi, ale w odwrotnej kolejności – ryż jest tu na zewnątrz rolki, a całość bywa otoczona kawiorem lub sezamem. Dużo łatwiejsze w przygotowaniu są nigri sushi – na uformowane w dłoni wałeczki ryżu układa się surową rybę.

Jak jeść sushi?

Przygotowanie sushi to przeciwieństwo fast foodu – w Japonii wiąże się ono z celebrowaniem posiłku. Sushi jada się pałeczkami lub ręką. W restauracjach często dostępne są pałeczki dla początkujących, połączone gumką ułatwiającą chwytanie sushi. Zaawansowani w posługiwaniu się pałeczkami potrafią podnieść za ich pomocą pojedyncze ziarenka ryżu. Instrukcja, jak jeść pałeczkami, nie jest skomplikowana, ale wymaga ćwiczeń, by odpowiednio chwycić rolkę i przenieść ją do ust