Kuchnia japońska
Kuchnia japońska ma przepisy niezwykle podobne do przepisów z kuchni chińskiej. W obydwu głównymi składnikami do przygotowywania potraw są ryż, tofu, grzyby shiitake i soja.
Kuchnia japońska – charakterystyka
Japończycy jedzą mięsa w małych ilościach i są to wieprzowina i wołowina. Największy nacisk w kuchni japońskiej położony jest na przyprawy. W tym przypadku na sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, chrzan wasabi i miso. Wiele potraw smaży się w woku – niewielkim nakładem czasu i sił. Najbardziej znaną metodą serwowania mięsa, ryb i owoców morza jest sashimi. Kucharz przygotowuje je w obecności klienta, krojąc surowe składniki, przyprawiając sosem sojowym, wasabi i rzodkwią daikon, a następnie fantazyjnie układając na talerzu.
Dania kuchni japońskiej
Najpopularniejszymi daniami kuchni japońskiej są: sushi, mochi (kluski przyrządzane z klejącego ryżu i mąki ryżowej) oraz pasta miso (sfermentowana pasta z soi i słodu zbożowego).