Kurczak po tajsku
Tajski kurczak – efektowne i proste danie orientalne Kurczak po tajsku to przepis pochodzący z dalekich krajów, ale w Polsce zadomowił się już na dobre. Soczyste kawałki drobiu w...
Czytaj więcej
Tajski kurczak – efektowne i proste danie orientalne
Kurczak po tajsku to przepis pochodzący z dalekich krajów, ale w Polsce zadomowił się już na dobre. Soczyste kawałki drobiu w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, przełamany pikanterią chili i pora i połączony z wariacją azjatyckich smaków – to jest coś, co uwielbiają i młodzi, i starsi. Najczęściej podaje się go z ryżem, jednak pozostałe dodatki, czyli przyprawy i warzywa, mogą być bardzo różnorodne. Podstawą tajskiego kurczaka z pewnością jest jednak tajska pasta curry oraz sos sojowy. Ponadto tajska wariacja to bardzo prosty przepis na kurczaka, kiedy chcemy go szybko przygotować. Niech to zdanie jednak Cię nie zmyli, bo kurczak po tajsku to przepis nadający się również na efektowną kolację dla znajomych.
Jak zrobić kurczaka po tajsku?
Tajski kurczak to proste danie orientalne, którego smak zależy od naszej wyobraźni i kreatywności. Jednak aby kurczak pozostał „tajskim”, na pewno nie można zapomnieć o patelni typu wok, azjatyckich przyprawach, ryżu i oczywiście dobrej jakości kurczaku. Przyda się nam też odrobina mleczka kokosowego, być może trawy cytrynowej, a także orzechów (najlepiej nerkowca). Całość po podsmażeniu można posypać świeżym szczypiorkiem, porem albo kolendrą. Jak widać, prostych przepisów na kurczaka, w tym również tajskiego kurczaka, może być bardzo wiele. Niemniej jednak warto na początek skorzystać z gotowego przepisu na tajskiego kurczaka – zwłaszcza, gdy próbujemy tego dania po raz pierwszy.