Kurczak po tajsku

4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Pyszne, soczyste mięso kurczaka z kolorowymi warzywami i aromatycznymi dodatkami to idealna propozycja dla wielbicieli kuchni tajskiej.
Składniki
500 g - fileta z kurczaka
100 g - pora
70 g - orzechów nerkowca
2 łodygi - selera naciowego
1 szt. - papryczki chili
2 ząbki - czosnku
2 łyżeczki - imbiru świeżo startego
2 szt. - cebuli dymki ze szczypiorkiem
2 łyżeczki - tajskiej czerwonej pasty curry
2 łyżki - sosu sojowego
1 łyżka - oleju sezamowego
- sok z 1/2 limonki
- olej roślinny do smażenia (rzepakowy lub kokosowy)
- sól i pieprz
Do podania
- ryż i sezam
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
287.25 kcal
Tłuszcz
13.78 g
Węglowodany
11.43 g
Błonnik
31.85 g
Białko
2.43 g
Sól
2 g
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych. Znajdziesz tu warzywa – papryczkę chili, por, seler naciowy oraz charakterne dodatki – imbir, sos sojowy czy czerwoną tajską pastę curry.
Opis przygotowania:
- Orzechy nerkowca podpraż lekko na suchej patelni i odstaw.
- Kurczaka umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, dopraw solą i pieprzem.
- Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasnozieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.
- Łodygi selera naciowego umyj i pokrój na plastry. Papryczkę chili i szczypiorek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę, następnie dodaj kurczaka i podsmażaj przez 3 minuty na dużej mocy płyty grzewczej.
- Dodaj starty imbir, posiekaną papryczkę chili, cebulę, por i seler. Smaż przez 3–4 minuty.
- Do składników dodaj pastę curry, sos sojowy, olej sezamowy i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Dynamicznie mieszaj, aż do połączenia się składników.
- Na koniec dorzuć podprażone orzechy nerkowca, posiekany szczypiorek i sezam.
- Wyłóż na talerze i serwuj z porcją ryżu.
Komentarze