Kurczak po tajsku
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pyszne, soczyste mięso kurczaka z kolorowymi warzywami i aromatycznymi dodatkami to idealna propozycja dla wielbicieli kuchni tajskiej.
Składniki
500 g fileta z piersi kurczaka
100 g pora
ok. 70 g orzechów nerkowca
2 łodygi selera naciowego
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sok z 1/2 limonki
olej roślinny, np. rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz
do podania: ryż i sezam
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
287.25 kcal
Tłuszcz
13.78 g
Węglowodany
11.43 g
Błonnik
31.85 g
Białko
2.43 g
Sól
2 g
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych. Znajdziesz tu warzywa – papryczkę chili, por, seler naciowy oraz charakterne dodatki – imbir, sos sojowy czy czerwoną tajską pastę curry.
Opis przygotowania:
- Orzechy nerkowca podpraż lekko na suchej patelni i odstaw.
- Kurczaka umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, dopraw solą i pieprzem.
- Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasnozieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.
- Łodygi selera naciowego umyj i pokrój na plastry. Papryczkę chili i szczypiorek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę, następnie dodaj kurczaka i podsmażaj przez 3 minuty na dużej mocy płyty grzewczej.
- Dodaj starty imbir, posiekaną papryczkę chili, cebulę, por i seler. Smaż przez 3–4 minuty.
- Do składników dodaj pastę curry, sos sojowy, olej sezamowy i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Dynamicznie mieszaj, aż do połączenia się składników.
- Na koniec dorzuć podprażone orzechy nerkowca, posiekany szczypiorek i sezam.
- Wyłóż na talerze i serwuj z porcją ryżu.
Komentarze