Pyszne, soczyste mięso kurczaka z kolorowymi warzywami i aromatycznymi dodatkami to idealna propozycja dla wielbicieli kuchni tajskiej.
Smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych. Znajdziesz tu warzywa – papryczkę chili, por, seler naciowy oraz charakterne dodatki – imbir, sos sojowy czy czerwoną tajską pastę curry.
Opis przygotowania:
Orzechy nerkowca podpraż lekko na suchej patelni i odstaw.
Kurczaka umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, dopraw solą i pieprzem.
Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasnozieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.
Łodygi selera naciowego umyj i pokrój na plastry. Papryczkę chili i szczypiorek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę, następnie dodaj kurczaka i podsmażaj przez 3 minuty na dużej mocy płyty grzewczej.
Dodaj starty imbir, posiekaną papryczkę chili, cebulę, por i seler. Smaż przez 3–4 minuty.
Do składników dodaj pastę curry, sos sojowy, olej sezamowy i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Dynamicznie mieszaj, aż do połączenia się składników.
Na koniec dorzuć podprażone orzechy nerkowca, posiekany szczypiorek i sezam.