Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pyszne, soczyste mięso kurczaka z kolorowymi warzywami i aromatycznymi dodatkami to idealna propozycja dla wielbicieli kuchni tajskiej.

Składniki

500 g fileta z piersi kurczaka
100 g pora
ok. 70 g orzechów nerkowca
2 łodygi selera naciowego
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sok z 1/2 limonki
olej roślinny, np. rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz
do podania: ryż i sezam

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
287.25 kcal
Tłuszcz
13.78 g
Węglowodany
11.43 g
Błonnik
31.85 g
Białko
2.43 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych. Znajdziesz tu warzywa – papryczkę chili, por, seler naciowy oraz charakterne dodatki – imbir, sos sojowy czy czerwoną tajską pastę curry.

Kurczak po tajsku - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca podpraż lekko na suchej patelni i odstaw.
  2. Kurczaka umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, dopraw solą i pieprzem.
  3. Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasnozieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.
  4. Łodygi selera naciowego umyj i pokrój na plastry. Papryczkę chili i szczypiorek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  5. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę, następnie dodaj kurczaka i podsmażaj przez 3 minuty na dużej mocy płyty grzewczej.
  6. Dodaj starty imbir, posiekaną papryczkę chili, cebulę, por i seler. Smaż przez 3–4 minuty.
  7. Do składników dodaj pastę curry, sos sojowy, olej sezamowy i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Dynamicznie mieszaj, aż do połączenia się składników.
  8. Na koniec dorzuć podprażone orzechy nerkowca, posiekany szczypiorek i sezam. 
  9. Wyłóż na talerze i serwuj z porcją ryżu.

Kurczak po tajsku - zdjęcie 2

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Toporkiewicz
polecam, idealne danie do pracy
bsylvia
Bardzo dobry kurczak, zdecydowanie polecam!