Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pyszne, soczyste mięso kurczaka z kolorowymi warzywami i aromatycznymi dodatkami to idealna propozycja dla wielbicieli kuchni tajskiej.

Składniki

500 g fileta z piersi kurczaka
100 g pora
ok. 70 g orzechów nerkowca
2 łodygi selera naciowego
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sok z 1/2 limonki
olej roślinny, np. rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz
do podania: ryż i sezam

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
287.25 kcal
Tłuszcz
13.78 g
Węglowodany
11.43 g
Błonnik
31.85 g
Białko
2.43 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych. Znajdziesz tu warzywa – papryczkę chili, por, seler naciowy oraz charakterne dodatki – imbir, sos sojowy czy czerwoną tajską pastę curry.

Kurczak po tajsku - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca podpraż lekko na suchej patelni i odstaw.
  2. Kurczaka umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, dopraw solą i pieprzem.
  3. Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasnozieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.
  4. Łodygi selera naciowego umyj i pokrój na plastry. Papryczkę chili i szczypiorek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  5. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę, następnie dodaj kurczaka i podsmażaj przez 3 minuty na dużej mocy płyty grzewczej.
  6. Dodaj starty imbir, posiekaną papryczkę chili, cebulę, por i seler. Smaż przez 3–4 minuty.
  7. Do składników dodaj pastę curry, sos sojowy, olej sezamowy i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Dynamicznie mieszaj, aż do połączenia się składników.
  8. Na koniec dorzuć podprażone orzechy nerkowca, posiekany szczypiorek i sezam. 
  9. Wyłóż na talerze i serwuj z porcją ryżu.

Kurczak po tajsku - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych