Kurczak po włosku
Mozzarella, pomidor oraz bazylia to klasyczne połączenie kuchni włoskiej. Do tych składników doskonale pasuje również kurczak tworząc proste i jednocześnie niezwykle smaczne danie obiadowe lub kolację. Przepis na kurczaka...
Czytaj więcej
Mozzarella, pomidor oraz bazylia to klasyczne połączenie kuchni włoskiej. Do tych składników doskonale pasuje również kurczak tworząc proste i jednocześnie niezwykle smaczne danie obiadowe lub kolację.
Przepis na kurczaka po włosku
Kurczaka z mozzarellą i pomidorami inspirowanego kuchnią włoską można podać na kilka sposobów. Pierwszy z nich to podsmażone kawałki kurczaka wymieszane z makaronem, startą mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi oraz rukolą. Całość można skropić oliwą z oliwek i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Innym wariantem jest kurczak zapiekany w piekarniku. Fileta z piersi kurczaka należy naciąć kilkukrotnie w poprzek a w nacięcia włożyć plastry mozzarelli oraz liście bazylii. Filety następnie układa się w naczyniu żaroodpornym i delikatnie skrapia oliwą. Do naczynia można włożyć również pomidorki koktajlowe. Zamiast nacinać mięso można także przygotować roladki. Aby je wykonać należy przeciąć filety wzdłuż, lekko rozklepać, na środku ułożyć bazylię i mozzarellę a na koniec zwinąć w roladki. Roladki również należy piec w naczyniu żaroodpornym. Upieczonego kurczaka można podać z surówką z pomidorków koktajlowych.