Kurczak po włosku w sosie Marinara
2 porcje
65 min
Łatwe
Składniki
Kurczak po włosku w sosie Marinara
Kurczak po włosku w sosie Marinara
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sos Marinara-W rondelku rozgrzewamy oliwę,dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli.Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.Dodajemy pomidory,liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut.Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Szpinak-Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku.Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa.Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem.Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.Płatki rozdrabniamy,dodajemy parmezan i mieszamy.Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce.Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut.Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika.Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Komentarze