Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

65 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kurczak po włosku w sosie Marinara - kuchnia włoska to kopalnia inspiracji. Może zaczniesz właśnie od kurczaka po włosku?

Składniki

filety z kurczaka
80 g mozzarelli
pieprz biały i sól
Panierka
50 g parmezanu
60 g panko *
jajko
Szpinak
130 g sera ricotta
120 g liści szpinaku
łyżka oliwy z oliwek
ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz biały i sól
Sos Marinara
200 g pomidorów krojonych z puszki
mała cebula
ząbki czosnku
łyżki oliwy z oliwek
liść laurowy
łyżeczki oregano
łyżeczki bazylii
łyżeczki bazylii
pieprz czarny i sól
Dodatkowo
listki świeżej bazylii

Opis wykonania

Sos Marinara-W rondelku rozgrzewamy oliwę,dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli.Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.Dodajemy pomidory,liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut.Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Szpinak-Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku.Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa.Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem.Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.Płatki rozdrabniamy,dodajemy parmezan i mieszamy.Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce.Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut.Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika.Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych