Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

65 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kurczak po włosku w sosie Marinara - kuchnia włoska to kopalnia inspiracji. Może zaczniesz właśnie od kurczaka po włosku?

Składniki

filety z kurczaka
80 g mozzarelli
pieprz biały i sól
Panierka
50 g parmezanu
60 g panko *
jajko
Szpinak
130 g sera ricotta
120 g liści szpinaku
łyżka oliwy z oliwek
ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz biały i sól
Sos Marinara
200 g pomidorów krojonych z puszki
mała cebula
ząbki czosnku
łyżki oliwy z oliwek
liść laurowy
łyżeczki oregano
łyżeczki bazylii
łyżeczki bazylii
pieprz czarny i sól
Dodatkowo
listki świeżej bazylii

Opis wykonania

Sos Marinara-W rondelku rozgrzewamy oliwę,dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli.Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.Dodajemy pomidory,liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut.Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Szpinak-Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku.Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa.Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem.Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.Płatki rozdrabniamy,dodajemy parmezan i mieszamy.Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce.Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut.Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika.Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy

Chleb ziołowy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Chleb Shreka
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Średnie