Kurczak z dynią
Przepis na kurczaka z dynią może uratować niejeden jesienny wieczór. Sezonowe, słodkie warzywo podawać można w dowolnej formie z najróżniejszymi przyprawami, tworząc smaki znakomicie łączące się z drobiowym mięsem....
Czytaj więcej
Przepis na kurczaka z dynią może uratować niejeden jesienny wieczór. Sezonowe, słodkie warzywo podawać można w dowolnej formie z najróżniejszymi przyprawami, tworząc smaki znakomicie łączące się z drobiowym mięsem. Jednym z ciekawych pomysłów jest makaron z kurczakiem i dynią – do tego dania najlepiej nada się tagliatelle lub pappardelle. Inną opcją jest kurczak w sosie dyniowym – kremowy sos przygotujemy na maśle ze startej dyni.
Przepis na kurczaka z dynią
Do przygotowania kurczaka z dynią potrzebny będzie nam filet. W zależności od przepisu, dynię będziemy kroić, trzeć lub blendować. Najszybszym daniem będzie makaron z kurczakiem i dynią pokrojoną w kostkę.
Mięso i dynię kroimy, doprawiamy, a następnie smażymy na cebuli i czosnku. Bo obsmażeniu wlewamy śmietankę 30%, gotujemy i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy i czekamy aż zgęstnieje, a następnie nakładamy na talerz i podajemy ze świeżymi ziołami.
Jeżeli jednak zdecydujemy się na sos dyniowy, przygotować go należy na maśle, z dodatkiem cebuli, smażąc startą wcześniej dynię do czasu aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Do tak powstałego sosu dodajemy pokrojony filet i dolewamy bulion, doprawiając curry i kurkumą. Chwilę dusimy, a na koniec wlewamy śmietankę.