Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kurczak z dynią

Kurczak z dynią

Przepis na kurczaka z dynią może uratować niejeden jesienny wieczór. Sezonowe, słodkie warzywo podawać można w dowolnej formie z najróżniejszymi przyprawami, tworząc smaki znakomicie łączące się z drobiowym mięsem....

Czytaj więcej
Kurczak z dynią
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Przepis na kurczaka z dynią może uratować niejeden jesienny wieczór. Sezonowe, słodkie warzywo podawać można w dowolnej formie z najróżniejszymi przyprawami, tworząc smaki znakomicie łączące się z drobiowym mięsem. Jednym z ciekawych pomysłów jest makaron z kurczakiem i dynią – do tego dania najlepiej nada się tagliatelle lub pappardelle. Inną opcją jest kurczak w sosie dyniowym – kremowy sos przygotujemy na maśle ze startej dyni.

Przepis na kurczaka z dynią

Do przygotowania kurczaka z dynią potrzebny będzie nam filet. W zależności od przepisu, dynię będziemy kroić, trzeć lub blendować. Najszybszym daniem będzie makaron z kurczakiem i dynią pokrojoną w kostkę.

Mięso i dynię kroimy, doprawiamy, a następnie smażymy na cebuli i czosnku. Bo obsmażeniu wlewamy śmietankę 30%, gotujemy i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy i czekamy aż zgęstnieje, a następnie nakładamy na talerz i podajemy ze świeżymi ziołami.

Jeżeli jednak zdecydujemy się na sos dyniowy, przygotować go należy na maśle, z dodatkiem cebuli, smażąc startą wcześniej dynię do czasu aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Do tak powstałego sosu dodajemy pokrojony filet i dolewamy bulion, doprawiając curry i kurkumą. Chwilę dusimy, a na koniec wlewamy śmietankę.