Makaron z kurkami
Kurki, zwane również pieprznikiem jadalnym, to grzyby, na które sezon przypada od czerwca do listopada. Zawierają sporo witamin i soli mineralnych, są także niskokaloryczne. Stanowią znakomite uzupełnienie sosów, najczęściej...
Czytaj więcej
Kurki, zwane również pieprznikiem jadalnym, to grzyby, na które sezon przypada od czerwca do listopada. Zawierają sporo witamin i soli mineralnych, są także niskokaloryczne. Stanowią znakomite uzupełnienie sosów, najczęściej podaje się je z makaronem.
Szybki makaron z kurkami
Jednym z najbardziej charakterystycznych dań w sezonie letnio-jesiennym jest makaron z kurkami w sosie śmietanowym. To wbrew pozorom proste danie, które da się szybko przygotować. Potrzebne składniki do przyrządzenia sosu to oczywiście kurki, słodka śmietana kremówka, czosnek, cebula i ulubione zioła - dobrze będzie się komponował świeży tymianek lub pietruszka. Warto pamiętać, że przygotowanie kurek wymaga uprzedniego czyszczenia. Należy najpierw odciąć końcówki ogonków, a następnie zamoczyć grzyby na kilka minut w wodzie. Warto też wiedzieć, że długo przechowywane mogą wypuścić goryczkowy posmak.
Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?
Jeżeli chcemy zamrozić kurki, należy je uprzednio zblanszować w gorącej wodzie z dodatkiem soli lub cukru. Trzeba też pamiętać, by nie przechowywać kurek w zamrażarce dłużej niż przez 3 miesiące. Mrożone grzyby warto zalać wrzątkiem i pozostawić tak przez ok. 2-3 minuty. Najłatwiejszym jednak sposobem jest podsmażenie ich na maśle z dodatkiem słodkich przypraw i cebulki oraz słodkiej śmietany.