Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sos z kurek do makaronu to niebanalne połączenie delikatnych smaków. Ta kombinacja włoskiej kuchni z bogactwem grzybów leśnych tworzy wyjątkowe doznania kulinarne. Oto przepis na spaghetti z kurkami.

Składniki

500 g kurek
150 g makaronu spaghetti
200 ml białego wina (zamiennie – bulion warzywny)
1/2 szt. papryczki chili
1 szt. cebuli
1-2 łyżka oleju
1 kawałek sera parmezan
1 garść liści roszponki
do smaku sól, pieprz

Opis wykonania

Kurki delikatnie oczyszczamy i w ostateczności przecieramy wilgotnym ręcznikiem.

Cebulę i chili kroimy w drobną kostkę, równolegle nastawiamy wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i solimy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i papryczkę. W momencie, gdy cebula zrobi się szklista, dodajemy kurki.

Zobacz też: płyty grzewcze Bosch.

Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy wszystko razem przez kolejne 4 minuty. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy do niego makaron ugotowany al dente.

Zobacz: przepis na spaghetti aglio olio.

Gotowe danie podajemy z roszponką i tartym parmezanem. Zamiast roszponki możemy wykorzystać natkę pietruszki lub rukolę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych