


Bardzo prosty przepis na danie, które doskonale wydobywa smak kurek.
Kurki same w sobie są wyjątkowe w smaku i nie potrzebują zbyt wielu dodatków i przypraw, które z łatwością mogą je przytłoczyć. Podczas przygotowywania leśnych grzybów klucz do sukcesu tkwi w prostocie.
Kurki delikatnie oczyść i w ostateczności przetrzyj wilgotnym ręcznikiem. Cebulę i chilli pokrój w drobną kostkę. Nastaw wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i papryczkę. W momencie gdy cebula zrobi się szklista, dodaj grzyby. Całość smaż na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Następnie dodaj wino, doprowadź do wrzenia i gotuj wszystko razem przez kolejne 4 minuty. Jeśli alkohol nie zdąży odparować wydłuż czas gotowania. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem oraz dodaj do niego makaron ugotowany al dente. Gotowe danie podaj z roszponką i tartym parmezanem.
Myjąc grzyby wypłukujesz ich smak, dlatego zamiast moczyć je w wodzie czyści się je na sucho lub wilgotnym ręcznikiem.
Zamiast roszponki możesz wykorzystać natkę pietruszki lub rukolę.
Alkohol z wina wyparuje podczas obróbki termicznej, ale jeżeli nie chcesz go używać, jako zamiennik możesz wykorzystać bulion warzywny.