Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sos z kurek do makaronu to niebanalne połączenie delikatnych smaków. Ta kombinacja włoskiej kuchni z bogactwem grzybów leśnych tworzy wyjątkowe doznania kulinarne. Oto przepis na spaghetti z kurkami.

Składniki

500 g kurek
150 g makaronu spaghetti
200 ml białego wina (zamiennie – bulion warzywny)
1/2 szt. papryczki chili
1 szt. cebuli
1-2 łyżka oleju
1 kawałek sera parmezan
1 garść liści roszponki
do smaku sól, pieprz

Opis wykonania

Kurki delikatnie oczyszczamy i w ostateczności przecieramy wilgotnym ręcznikiem.

Cebulę i chili kroimy w drobną kostkę, równolegle nastawiamy wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i solimy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i papryczkę. W momencie, gdy cebula zrobi się szklista, dodajemy kurki.

Zobacz też: płyty grzewcze Bosch.

Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy wszystko razem przez kolejne 4 minuty. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy do niego makaron ugotowany al dente.

Zobacz: przepis na spaghetti aglio olio.

Gotowe danie podajemy z roszponką i tartym parmezanem. Zamiast roszponki możemy wykorzystać natkę pietruszki lub rukolę.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych