


Sos z kurek do makaronu to niebanalne połączenie delikatnych smaków. Ta kombinacja włoskiej kuchni z bogactwem grzybów leśnych tworzy wyjątkowe doznania kulinarne. Oto przepis na spaghetti z kurkami.
Kurki delikatnie oczyszczamy i w ostateczności przecieramy wilgotnym ręcznikiem.
Cebulę i chili kroimy w drobną kostkę, równolegle nastawiamy wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i solimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i papryczkę. W momencie, gdy cebula zrobi się szklista, dodajemy kurki.
Zobacz też: płyty grzewcze Bosch.
Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy wszystko razem przez kolejne 4 minuty. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy do niego makaron ugotowany al dente.
Zobacz: przepis na spaghetti aglio olio.
Gotowe danie podajemy z roszponką i tartym parmezanem. Zamiast roszponki możemy wykorzystać natkę pietruszki lub rukolę.