Sycące danie idealne na przystawkę, lunch lub kolację.
W lasach i w sklepach pojawiły się kurki – grzechem byłoby nie wykorzystać ich smaku i aromatu. A tymianek i rozmaryn jeszcze bardziej podkreślą ich smak.
Opis przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę, a ząbek czosnku posiekaj.
- W rondlu rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywa.
- Kurki przepłucz pod bieżącą wodą i oczyść jeśli trzeba.
- Dodaj je do rondla z warzywami i całość chwilę podsmażaj.
- Zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i ziołami, gotuj około 20 minut (do miękkości kurek i ziemniaków).
- W międzyczasie ugotuj makaron i wyłóż na talerz.
- Zawartość rondla zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem, następnie rozmieszaj z jogurtem.
- Podawaj na makaronie, posypane posiekaną natką pietruszki.
TIP DIETETYCZNY
- Aby danie było delikatniejsze dla wątroby i mniej kaloryczne – zamiast standardowego rozwiązania w postaci zagęszczenia i zabielenia śmietaną, wykorzystaj jogurt naturalny. Dzięki temu wartość kaloryczna kremu może zmniejszyć się nawet o 150 kilokalorii, a to już równowartość 4 kostek czekolady!