Ziołowy krem z kurek z makaronem
4 porcje
45 min
Łatwe
Sycące danie idealne na przystawkę, lunch lub kolację.
Składniki
3 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 szklanki bulionu z włoszczyzny
3 ziemniaki
1 łyżka masła
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, kolendry (świeżych lub suszonych)
Szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
4-5 garści makaronu pełnoziarnistego (np. świderki)
1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
419 kcal
Tłuszcz
6.9 g
Węglowodany
75.3 g
Błonnik
16.9 g
Białko
10.6 g
Sól
0.8 g
Ziołowy krem z kurek z makaronem
Ziołowy krem z kurek z makaronem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W lasach i w sklepach pojawiły się kurki – grzechem byłoby nie wykorzystać ich smaku i aromatu. A tymianek i rozmaryn jeszcze bardziej podkreślą ich smak.
Opis przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę, a ząbek czosnku posiekaj.
- W rondlu rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywa.
- Kurki przepłucz pod bieżącą wodą i oczyść jeśli trzeba.
- Dodaj je do rondla z warzywami i całość chwilę podsmażaj.
- Zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i ziołami, gotuj około 20 minut (do miękkości kurek i ziemniaków).
- W międzyczasie ugotuj makaron i wyłóż na talerz.
- Zawartość rondla zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem, następnie rozmieszaj z jogurtem.
- Podawaj na makaronie, posypane posiekaną natką pietruszki.
TIP DIETETYCZNY
- Aby danie było delikatniejsze dla wątroby i mniej kaloryczne – zamiast standardowego rozwiązania w postaci zagęszczenia i zabielenia śmietaną, wykorzystaj jogurt naturalny. Dzięki temu wartość kaloryczna kremu może zmniejszyć się nawet o 150 kilokalorii, a to już równowartość 4 kostek czekolady!
Komentarze