Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ziołowy krem z kurek z makaronem

Opis wykonania

Sycące danie idealne na przystawkę, lunch lub kolację.

W lasach i w sklepach pojawiły się kurki – grzechem byłoby nie wykorzystać ich smaku i aromatu. A tymianek i rozmaryn jeszcze bardziej podkreślą ich smak.

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę, a ząbek czosnku posiekaj.
  2. W rondlu rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywa.
  3. Kurki przepłucz pod bieżącą wodą i oczyść jeśli trzeba.
  4. Dodaj je do rondla z warzywami i całość chwilę podsmażaj.
  5. Zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i ziołami, gotuj około 20 minut (do miękkości kurek i ziemniaków).
  6. W międzyczasie ugotuj makaron i wyłóż na talerz.
  7. Zawartość rondla zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem, następnie rozmieszaj z jogurtem.
  8. Podawaj na makaronie, posypane posiekaną natką pietruszki. 

TIP DIETETYCZNY

  • Aby danie było delikatniejsze dla wątroby i mniej kaloryczne – zamiast standardowego rozwiązania w postaci zagęszczenia i zabielenia śmietaną, wykorzystaj jogurt naturalny. Dzięki temu wartość kaloryczna kremu może zmniejszyć się nawet o 150 kilokalorii, a to już równowartość 4 kostek czekolady!