Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sycące danie idealne na przystawkę, lunch lub kolację.

Składniki

3 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 szklanki bulionu z włoszczyzny
3 ziemniaki
1 łyżka masła
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, kolendry (świeżych lub suszonych)
Szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
4-5 garści makaronu pełnoziarnistego (np. świderki)
1 łyżeczka świeżej natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
419 kcal
Tłuszcz
6.9 g
Węglowodany
75.3 g
Błonnik
16.9 g
Białko
10.6 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

W lasach i w sklepach pojawiły się kurki – grzechem byłoby nie wykorzystać ich smaku i aromatu. A tymianek i rozmaryn jeszcze bardziej podkreślą ich smak.

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę, a ząbek czosnku posiekaj.
  2. W rondlu rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywa.
  3. Kurki przepłucz pod bieżącą wodą i oczyść jeśli trzeba.
  4. Dodaj je do rondla z warzywami i całość chwilę podsmażaj.
  5. Zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i ziołami, gotuj około 20 minut (do miękkości kurek i ziemniaków).
  6. W międzyczasie ugotuj makaron i wyłóż na talerz.
  7. Zawartość rondla zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem, następnie rozmieszaj z jogurtem.
  8. Podawaj na makaronie, posypane posiekaną natką pietruszki. 

TIP DIETETYCZNY

  • Aby danie było delikatniejsze dla wątroby i mniej kaloryczne – zamiast standardowego rozwiązania w postaci zagęszczenia i zabielenia śmietaną, wykorzystaj jogurt naturalny. Dzięki temu wartość kaloryczna kremu może zmniejszyć się nawet o 150 kilokalorii, a to już równowartość 4 kostek czekolady!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
To danie idealnie pieści podniebienie kurkami i napełnia brzuszek makaronem :)
Radosław
Wygląda super. Czy ktoś z Was wypróbował przepis? Jakie wrażenia?