Makaron w sosie kurkowym z zielonym groszkiem
3 porcje
30 min
Łatwe
Sezon na grzyby trwa w pełni dlatego warto wybrać się na grzybobranie do lasu.Smak kurki jest łagodny, delikatny, więc idealnie pasuje do makaronu
Składniki
150 g makaron Bavette n.13 Barilla
1 łyżka olej
2 łyżka masło
1 szczypta sól, pieprz gruboziarnisty świeżo zmielony
2 łyżka natka pietruszki
100 ml bi1ałe wino
3 łyżka zielony groszek
200 g kurki
1 szt. cebula
300 ml śmietanka 30%
Makaron w sosie kurkowym z zielonym groszkiem
Makaron w sosie kurkowym z zielonym groszkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni na maśle i oleju smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po kilku minutach dodajemy kurki i zielony groszek, smażymy ok 5 min. Dodajemy 100 ml białego wina, dusimy do odparowania alkoholu, ale też żeby warzywa były miękkie.
Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu aż śmietanka zgęstnieje, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Jeśli kurki i groszek są już miękkie a sos odpowiednio gęsty i słony, możemy z czystym sumieniem zdjąć z ognia;)
A makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Komentarze