Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron w sosie kurkowym z zielonym groszkiem

Opis wykonania

Sezon na grzyby trwa w pełni dlatego warto wybrać się na grzybobranie do lasu.Smak kurki jest łagodny, delikatny, więc idealnie pasuje do makaronu

Na patelni na maśle i oleju smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po kilku minutach dodajemy kurki i zielony groszek, smażymy ok 5 min. Dodajemy 100 ml białego wina, dusimy do odparowania alkoholu, ale też żeby warzywa były miękkie. Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu aż śmietanka zgęstnieje, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Jeśli kurki i groszek są już miękkie a sos odpowiednio gęsty i słony, możemy z czystym sumieniem zdjąć z ognia;) A makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.