Makaron ze szparagami
Sezon na szparagi nie trwa długo, warto więc wykorzystać go najpełniej, by cieszyć się ich smakiem pod różnymi postaciami. Wybierając szparagi zwróć uwagę, by na główkach i łodygach nie...
Czytaj więcej
Sezon na szparagi nie trwa długo, warto więc wykorzystać go najpełniej, by cieszyć się ich smakiem pod różnymi postaciami. Wybierając szparagi zwróć uwagę, by na główkach i łodygach nie było pleśni. Łodyżki powinny być jędrne i sprężyste. Nie przejmuj się lekko zdrewniałymi końcówkami, przed przygotowaniem trzeba je odłamać. Jeśli nie masz jeszcze swoich ulubionych przepisów na dania ze szparagami, sprawdź, jak przyrządzić szparagi w prosty sposób.
Delikatny smak zielonych szparagów doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym albo po benedyktyńsku, lekko zrumieniony bekon nada im nieco ostrzejszego charakteru, a przygotowane w formie zupy-krem dobrze smakują z dodatkiem sera pleśniowego.
Makaron ze szparagami – przepis
Makaron ze szparagami to z kolei szybkie danie, do którego nadają się nawet szparagi, które już lekko przywiędły. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz jedynie kilku składników: szparagów, makaronu tagliatelle (może być również inny), śmietany 30 proc. lub oliwy z oliwek, pieprzu i parmezanu do posypania. Ugotowany al dente makaron połącz z pokrojonymi w ukośne plasterki szparagami, lekko podduszonymi na patelni ze śmietanką lub podsmażonymi na oliwie z oliwek. Wymieszaj składniki, dopraw do smaku, posyp parmezanem. Opcjonalnie możesz dodać szynkę parmeńską lub bekon w cienkich plasterkach.
Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i sprawdź, jak zrobić makaron ze szparagami oraz inne dania z tym sezonowym warzywem.