Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Sezon na szparagi nie trwa długo, warto więc wykorzystać go najpełniej, by cieszyć się ich smakiem pod różnymi postaciami. Wybierając szparagi zwróć uwagę, by na główkach i łodygach nie...

Czytaj więcej
Makaron ze szparagami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sezon na szparagi nie trwa długo, warto więc wykorzystać go najpełniej, by cieszyć się ich smakiem pod różnymi postaciami. Wybierając szparagi zwróć uwagę, by na główkach i łodygach nie było pleśni. Łodyżki powinny być jędrne i sprężyste. Nie przejmuj się lekko zdrewniałymi końcówkami, przed przygotowaniem trzeba je odłamać. Jeśli nie masz jeszcze swoich ulubionych przepisów na dania ze szparagami, sprawdź, jak przyrządzić szparagi w prosty sposób.

Delikatny smak zielonych szparagów doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym albo po benedyktyńsku, lekko zrumieniony bekon nada im nieco ostrzejszego charakteru, a przygotowane w formie zupy-krem dobrze smakują z dodatkiem sera pleśniowego.

Makaron ze szparagami – przepis

Makaron ze szparagami to z kolei szybkie danie, do którego nadają się nawet szparagi, które już lekko przywiędły. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz jedynie kilku składników: szparagów, makaronu tagliatelle (może być również inny), śmietany 30 proc. lub oliwy z oliwek, pieprzu i parmezanu do posypania. Ugotowany al dente makaron połącz z pokrojonymi w ukośne plasterki szparagami, lekko podduszonymi na patelni ze śmietanką lub podsmażonymi na oliwie z oliwek. Wymieszaj składniki, dopraw do smaku, posyp parmezanem. Opcjonalnie możesz dodać szynkę parmeńską lub bekon w cienkich plasterkach.

Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i sprawdź, jak zrobić makaron ze szparagami oraz inne dania z tym sezonowym warzywem.