Tagliatelle z pesto, szparagami, pieczoną czerwoną papryką i liśćmi szpinaku
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Tagliatelle z pesto, szparagami, pieczoną czerwoną papryką i liśćmi szpinaku
Tagliatelle z pesto, szparagami, pieczoną czerwoną papryką i liśćmi szpinaku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Danie sprawdzi się idealnie, gdy nie mamy wiele czasu na przygotowanie, a chcemy zjeść coś orzeźwiającego.
Wodę na makaron dopraw solą i poczekaj aż się zagotuje. W między czasie zacznij przygotowywać pesto. Na suchej patelni wysyp orzeszki pinii i tostuj je, aż nabiorą złocistego koloru. Potem odstaw do ostygnięcia
TIP
Nigdy nie dodawaj gorących orzeszków do pesto! Jeśli gorące orzeszki wymieszasz ze świeżymi listkami bazylii, pesto straci kolor.
Do blendera włóż czosnek, liście bazylii, zimne orzeszki, 2 łyżeczki parmezanu. Całość zalej oliwą z oliwek, dopraw solą i sokiem z cytryny i zmiel na gładką masę. Pesto przygotowane w ten sposób będzie pasować do wielu dań.
Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej makaron i gotuj na małym ogniu przez około 7 minut. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią, pokrojoną w cieniutkie paski, czerwoną paprykę. Tostuj przez 3 minuty, a następnie dodaj pocięte zielone szparagi i zalej słodką śmietanką. Kiedy śmietanka lekko się zredukuje dodaj 4 łyżki pesto i gotuj aż zgęstnieje. Odcedź makaron i dodaj do sosu. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty.
TIP
Sos jest gotowy, gdy zacznie lepić się do makaronu.
Teraz wystarczy już tylko dodać garść liści szpinaku. Po wyłożeniu na talerze posyp świeżo startym parmezanem i polej oliwą z oliwek.
Komentarze