Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tagliatelle z pesto, szparagami, pieczoną czerwoną papryką i liśćmi szpinaku

Tagliatelle z pesto, szparagami, pieczoną czerwoną papryką i liśćmi szpinaku
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Delikatny makaron w kremowo- bazyliowym pesto z chrupiącymi szparagami i delikatnymi liśćmi szpinaku.

Składniki

Pesto:
ząbku czosnku
- szczypta soli
doniczka bazylii
2 łyżeczka orzeszków pinii
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczka parmezanu
Ponadto:
200 g makaronu tagliatelle
2 łyżeczka soli
garść szpinaku
200 ml słodkiej śmietanki
papryka czerwona
szparagów
parmezan
oliwa z oliwek

Opis wykonania

Danie sprawdzi się idealnie, gdy nie mamy wiele czasu na przygotowanie, a chcemy zjeść coś orzeźwiającego. 

Wodę na makaron dopraw solą i poczekaj aż się zagotuje. W między czasie zacznij przygotowywać pesto. Na suchej patelni wysyp orzeszki pinii i tostuj je, aż nabiorą złocistego koloru. Potem odstaw do ostygnięcia

TIP

Nigdy nie dodawaj gorących orzeszków do pesto! Jeśli gorące orzeszki wymieszasz ze świeżymi listkami bazylii, pesto straci kolor.

Do blendera włóż czosnek, liście bazylii, zimne orzeszki, 2 łyżeczki parmezanu. Całość zalej oliwą z oliwek, dopraw solą i sokiem z cytryny i zmiel na gładką masę. Pesto przygotowane w ten sposób będzie pasować do wielu dań.

Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej makaron i gotuj na małym ogniu przez około 7 minut. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią, pokrojoną w cieniutkie paski, czerwoną paprykę. Tostuj przez 3 minuty, a następnie dodaj pocięte zielone szparagi i zalej słodką śmietanką. Kiedy śmietanka lekko się zredukuje dodaj 4 łyżki pesto i gotuj aż zgęstnieje. Odcedź makaron i dodaj do sosu. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty.   

TIP

Sos jest gotowy, gdy zacznie lepić się do makaronu.

Teraz wystarczy już tylko dodać garść liści szpinaku. Po wyłożeniu na talerze posyp świeżo startym parmezanem i polej oliwą z oliwek.  

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Koniecznie z dużą ilością parmezanu ;)