Makaron ze szparagami
4 porcje
30 min
Łatwe
Makaron z warzywami to niezawodny sposób na szybkie i pożywne danie obiadowe.
Składniki
200 g - makaronu tagliatelle
500 g - zielonych szparagów
250 g - pomidorków koktajlowych
1 szt. - cebuli
2-3 ząbki - czosnku
3-4 łyżki - oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do podania
Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W szczycie sezonu szparagowego proponuję połączenie makaronu tagliatelle z zielonymi szparagami, pomidorami i parmezanem.
Opis przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- Przygotuj szparagi – opłucz, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki – ok. 4 cm.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki, cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Rozgrzej na płycie grzewczej patelnię z oliwą z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez ok. 2 minuty.
- Na patelnię dorzuć szparagi, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory (można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez ok. 4 minuty.
- Ugotowany makaron przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Całość podsmażaj jeszcze przez ok. 2–3 minuty.
- Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.
Komentarze