Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.75 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Makaron z warzywami to niezawodny sposób na szybkie i pożywne danie obiadowe.

Składniki

200 g - makaronu tagliatelle
500 g - zielonych szparagów
250 g - pomidorków koktajlowych
1 szt. - cebuli
2-3 ząbki - czosnku
3-4 łyżki - oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
353 kcal
Tłuszcz
13.7 g
Węglowodany
42.1 g
Błonnik
13.3 g
Białko
4.8 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

W szczycie sezonu szparagowego proponuję połączenie makaronu tagliatelle z zielonymi szparagami, pomidorami i parmezanem.

Makaron ze szparagami - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Przygotuj szparagi – opłucz, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki –  ok. 4 cm.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki, cebulę obierz i drobno posiekaj.
  4. Rozgrzej na płycie grzewczej patelnię z oliwą z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez ok. 2 minuty.
  5. Na patelnię dorzuć szparagi, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory (można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez ok. 4 minuty.
  6. Ugotowany makaron przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Całość podsmażaj jeszcze przez ok. 2–3 minuty.
  7. Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.

Makaron ze szparagami - zdjęcie 2


Oceń przepis
Średnia ocen: 4.75, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
W składnikach brakuje pomidorów suszonych:) a w przepisie już są. Ale z pomidorami lub bez danie jest idealnie wiosenne. Lekkie i kolorowe