Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Makaron z warzywami to niezawodny sposób na szybkie i pożywne danie obiadowe.

W szczycie sezonu szparagowego proponuję połączenie makaronu tagliatelle z zielonymi szparagami, pomidorami i parmezanem.





Opis przygotowania:



  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. Przygotuj szparagi - opłucz, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki -  ok. 4 cm.

  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki, cebulę obierz i drobno posiekaj.

  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez ok. 2 minuty.

  5. Na patelnię dorzuć szparagi, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory (można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez ok. 4 minuty.

  6. Ugotowany makaron przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Całość podsmażaj jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

  7. Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.


Wasza ocena

Quiz wegetariański

1. Czym charakteryzuje się owowegetarianizm?