Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron ze szparagami

Opis wykonania

Makaron z warzywami to niezawodny sposób na szybkie i pożywne danie obiadowe.

W szczycie sezonu szparagowego proponuję połączenie makaronu tagliatelle z zielonymi szparagami, pomidorami i parmezanem.

Makaron ze szparagami - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Przygotuj szparagi – opłucz, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki –  ok. 4 cm.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki, cebulę obierz i drobno posiekaj.
  4. Rozgrzej na płycie grzewczej patelnię z oliwą z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez ok. 2 minuty.
  5. Na patelnię dorzuć szparagi, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory (można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez ok. 4 minuty.
  6. Ugotowany makaron przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Całość podsmażaj jeszcze przez ok. 2–3 minuty.
  7. Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.

Makaron ze szparagami - zdjęcie 2

Bosch do kuchni