Makaron ze szparagami
Opis wykonania
Makaron z warzywami to niezawodny sposób na szybkie i pożywne danie obiadowe.
W szczycie sezonu szparagowego proponuję połączenie makaronu tagliatelle z zielonymi szparagami, pomidorami i parmezanem.
Opis przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- Przygotuj szparagi - opłucz, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki - ok. 4 cm.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki, cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez ok. 2 minuty.
- Na patelnię dorzuć szparagi, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory (można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez ok. 4 minuty.
- Ugotowany makaron przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Całość podsmażaj jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
- Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.