Makaron z warzywami to niezawodny sposób na szybkie i pożywne danie obiadowe.
W szczycie sezonu szparagowego proponuję połączenie makaronu tagliatelle z zielonymi szparagami, pomidorami i parmezanem.
Opis przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Przygotuj szparagi – opłucz, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki – ok. 4 cm.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki, cebulę obierz i drobno posiekaj.
Rozgrzej na płycie grzewczej patelnię z oliwą z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez ok. 2 minuty.
Na patelnię dorzuć szparagi, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory (można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez ok. 4 minuty.
Ugotowany makaron przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Całość podsmażaj jeszcze przez ok. 2–3 minuty.
Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.