Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Miruna

Miruna

Miruna to ryba żyjąca w krystalicznych wodach Atlantyku, w pobliżu Australii i Nowej Zelandii. Delikatne w smaku mięso i wartości odżywcze sprawiają, że miruna to ryba, którą na stałe...

Czytaj więcej
Miruna
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Miruna to ryba żyjąca w krystalicznych wodach Atlantyku, w pobliżu Australii i Nowej Zelandii. Delikatne w smaku mięso i wartości odżywcze sprawiają, że miruna to ryba, którą na stałe warto wpisać do menu, zwłaszcza że jest łatwa w przygotowaniu. Jej chude i niskokaloryczne mięso sprawdzi się nawet w dietach odchudzających.

Miruna - przepisy

Niskokaloryczna, bogata w białko, łatwa w przygotowaniu – to największe zalety miruny. Sprzedawana w postaci filetów nie potrzebuje wielu zabiegów, by zamienić się w pyszne i zdrowe danie.

Miruna w panierce z surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków niejednemu przywoła wspomnienia ze szkolnej stołówki. Retro danie dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu.

Miruna z piekarnika właściwie nie wymaga żadnej pracy, poza ułożeniem umytych, osuszonych, posolonych filetów w folii aluminiowej z pokrojonym na plasterki ząbkiem czosnku i ziołami. Pieczemy ją ok 15 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Pieczona miruna w towarzystwie frytek lub opiekanych ziemniaczków i sałatki z pomidorków koktajlowych, szalotki i kiszonych ogórków skropionych oliwą z oliwek to delikatne i smaczne danie, którego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku.

Miruna w sosie koperkowym serwowana z ryżem to sposób na rybę w innym wydaniu niż zazwyczaj. Posolone filety miruny, opanierowane i usmażone przełóż do naczynia żaroodpornego. Ryby zalej sosem ze śmietanki kremówki i posiekanego koperku. Całość zapiecz ok. 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Gotową rybę posyp parmezanem, serwuj z ryżem.