


Gdy w kontekście kulinariów myślimy o Japonii, na myśl z pewnością przychodzi nam sushi. Jest to oczywiście całkowicie uzasadnione, jednak kraj kwitnącej wiśni oferuje nam znacznie więcej znakomitych potraw, wśród których na wyróżnienie zasługuje z pewnością ryba po japońsku w słodko-kwaśnej zalewie.
By przygotować rybę po japońsku, najpierw musisz zająć się filetem. Pokrój go na ok. 5 cm kawałki. Filet smażymy w cieście naleśnikowym, dlatego wcześniej przygotuj je z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno być gęstsze, niż zwykłe naleśnikowe. Filet z mintaja moczymy w przygotowanym cieście i smażymy na rozgrzanej patelni.
Do jednej miski wlewamy: pół szklanki wody, 2 łyżki oleju, 4 łyżki octu spirytusowego. Dodajemy również 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: 3 płaskie łyżki cukru, płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Rozgrzewamy średnią patelnię i smażymy cebulę do momentu zarumienienia.
W trakcie przygotowujemy warzywa konserwowe, krojąc je w paski. Wrzucamy je do usmażonej cebuli na minutę, a następnie zalewamy zalewą. Wyłóż rybę na półmisek i zalej zalewą.
Możesz podawać jako ciepłe danie, ale i zimną przekąskę.