Miruna z czarnym makaronem

2 porcje
30 min
Łatwe
Miruna podana na czarnym makaronie (sepia) z pomidorkami cherry, solirodem, szczypiorkiem oraz sosem holenderskim
Składniki
500 g miruna
300 g spaghetti
30 g szczypior
10 szt. cherry
100 g soliród
100 ml sos holenderski
2 szt. żółtka
3 łyżka winno wytrawne
1 łyżka ocet winny
Miruna z czarnym makaronem
Miruna z czarnym makaronem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Robię sos holenderski z wina, octu winnego, masła i żółtek. Gotuję makaron oraz soliród w tym czasie smażę rybę. Pomidorki cherry przesmażam z solirodem i dorzucam makaron doprawiam odrobiną soli i pieprzy. Układam na talerzu makaron z dodatkami na to usmażoną chrupiącą mirunę polewam sosem i posypuję szczypiorkiem. Sos holenderski robię tak... Ocet winny oraz wino podgrzewam z żółtkami podgrzewamy cały czas mieszając (można to zrobić na kąpieli wodnej)aż będzie miało gęstą jednolitą konsystencje (ale tak żeby nie przekroczyć 65C) Na koniec dodajemy płynne masło i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Komentarze