Naleśniki dyniowe
Złociste naleśniki z dynią to alternatywna wersja lubianej przekąski, która posmakuje nie tylko najmłodszym. Naleśniki na słodko z dodatkiem dyni najlepiej smakują z nadzieniem z twarogu lub z dżemem....
Czytaj więcej
Złociste naleśniki z dynią to alternatywna wersja lubianej przekąski, która posmakuje nie tylko najmłodszym. Naleśniki na słodko z dodatkiem dyni najlepiej smakują z nadzieniem z twarogu lub z dżemem.
Dyniowe naleśniki – przepis
Ciasto przygotowujemy jak tradycyjne naleśniki z mąki, mleka połączonego z wodą gazowaną, jajek oraz idealnie gładkiego puree z dyni. Żeby ciasto nie było mdłe, można je wzbogacić odrobiną cynamonu, imbiru lub przyprawy korzennej. Gotowe ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dyniowe naleśniki można przygotować także na sposób amerykański – złociste dyniowe pancakes z syropem klonowym, miodem, serkiem mascarpone i świeżymi owocami: malinami, borówką amerykańską, truskawkami, ozdobione listkiem mięty i wyglądają efektownie i doskonale smakują. Dyniowe pancakes na podwieczorek lub śniadanie przygotujesz z puree z pieczonej dyni, mąki pszennej, jajek, jogurtu naturalnego z dodatkiem sody. Puszyste szybkie pancakes przygotujesz także na maślance lub kefirze.