Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
W sezonie jesiennym w Akademii Smaku nie mogło zabraknąć przepisów z wykorzystaniem dyni.

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka (plus trochę wody, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
1/4 szklanki puree z dyni
1 jajko
Szczypta soli i cukru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju
Olej do smażenia

Opis wykonania

Tym razem dyniowe purée o intensywnej pomarańczowej barwie posłużyło mi do przygotowania naleśników. Ciasto wzbogacam przyprawami – cynamonem i gałką muszkatołową, które nadają potrawie korzenny aromat. Dyniowe naleśniki można zajadać  z ulubionym dżemem, słodkim syropem albo białym serem.

Naleśniki dyniowe - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj przyprawy – sól, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.

  2. Wlej mleko, dodaj purée z dyni, jajko i olej.

  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  4. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  5. Chochelką wlewaj porcje masy na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię i smaż naleśniki z obu stron.

Naleśniki dyniowe - zdjęcie 2

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych