Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
W sezonie jesiennym w Akademii Smaku nie mogło zabraknąć przepisów z wykorzystaniem dyni.

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka (plus trochę wody, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
1/4 szklanki puree z dyni
1 jajko
Szczypta soli i cukru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju
Olej do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
221.5 kcal
Tłuszcz
8.8 g
Węglowodany
27.8 g
Błonnik
7.6 g
Białko
1.4 g
Sól
0.5 g

Opis wykonania

Tym razem dyniowe purée o intensywnej pomarańczowej barwie posłużyło mi do przygotowania naleśników. Ciasto wzbogacam przyprawami – cynamonem i gałką muszkatołową, które nadają potrawie korzenny aromat. Dyniowe naleśniki można zajadać  z ulubionym dżemem, słodkim syropem albo białym serem.

Naleśniki dyniowe - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj przyprawy – sól, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.

  2. Wlej mleko, dodaj purée z dyni, jajko i olej.

  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  4. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  5. Chochelką wlewaj porcje masy na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię i smaż naleśniki z obu stron.

Naleśniki dyniowe - zdjęcie 2

 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
juliabergg
Nic dodać, nic ująć. Bardzo oryginalny smak, do tego ta gałka muszkatołowa...
Ewusia1222
Pyszne, mają ładny zapach
Ila
Wyjątkowo smaczne, na pewno zrobię ponownie
Lalaxo
Pychotka. To idealny patent na przemycanie dzieciom większej ilości warzyw w słodkim wydaniu.