Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

W sezonie jesiennym w Akademii Smaku nie mogło zabraknąć przepisów z wykorzystaniem dyni.

Tym razem dyniowe puree o intensywnej pomarańczowej barwie posłużyło mi do przygotowania naleśników. Ciasto wzbogacam przyprawami - cynamonem i gałką muszkatołową, które nadają potrawie korzenny aromat. Dyniowe naleśniki można zajadać  z ulubionym dżemem, słodkim syropem albo białym serem.





Opis przygotowania:



  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj przyprawy - sól, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.

  2. Wlej mleko, dodaj puree z dyni, jajko i olej.

  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  4. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  5. Chochelką wlewaj porcje masy na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron.



 


Wasza ocena

Quiz - Kulinarna intuicja

Mamy mozarellę, pomidory, bazylię. Będziemy robić…