


W sezonie jesiennym w Akademii Smaku nie mogło zabraknąć przepisów z wykorzystaniem dyni.
Tym razem dyniowe purée o intensywnej pomarańczowej barwie posłużyło mi do przygotowania naleśników. Ciasto wzbogacam przyprawami – cynamonem i gałką muszkatołową, które nadają potrawie korzenny aromat. Dyniowe naleśniki można zajadać z ulubionym dżemem, słodkim syropem albo białym serem.
Do miski przesiej mąkę i dodaj przyprawy – sól, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
Wlej mleko, dodaj purée z dyni, jajko i olej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Chochelką wlewaj porcje masy na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię i smaż naleśniki z obu stron.