Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Naleśniki z dyni

Opis wykonania

W sezonie jesiennym w Akademii Smaku nie mogło zabraknąć przepisów z wykorzystaniem dyni.

Tym razem dyniowe purée o intensywnej pomarańczowej barwie posłużyło mi do przygotowania naleśników. Ciasto wzbogacam przyprawami – cynamonem i gałką muszkatołową, które nadają potrawie korzenny aromat. Dyniowe naleśniki można zajadać  z ulubionym dżemem, słodkim syropem albo białym serem.

dynia, kawałki dyni,cząstki dyni

Opis przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj przyprawy – sól, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.

  2. Wlej mleko, dodaj purée z dyni, jajko i olej.

  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  4. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  5. Chochelką wlewaj porcje masy na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię i smaż naleśniki z obu stron.

naleśniki, suche naleśniki,

 

Bosch do kuchni