Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki – czyli cienkie placki smażone na patelni – zdobyły podniebienia wielu kultur na całym świecie. Trudno jednoznacznie określić ich pochodzenie, jednak najczęściej jako ich kolebkę podaje się starożytną...

Czytaj więcej
Naleśniki ze szpinakiem
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Naleśniki – czyli cienkie placki smażone na patelni – zdobyły podniebienia wielu kultur na całym świecie. Trudno jednoznacznie określić ich pochodzenie, jednak najczęściej jako ich kolebkę podaje się starożytną Grecję. Pewne jest natomiast to, że są daniem bardzo praktycznym, gdyż łatwo można je adaptować do swoich potrzeb i gustów. Dotyczy to zarówno samego ciasta, jak i dodatków.

Jedną z popularniejszych wersji są naleśniki na słono ze szpinakiem lub naleśniki ze szpinakiem i fetą. Takie połączenia czynią z nich sycące i odżywcze danie. Sam szpinak, często niechlubnie kojarzony z kulinarnym koszmarem dzieci, jest prawdziwym skarbem dla zdrowia. Jego liście wykazują właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zawartość witaminy C i luteiny czyni z niego świetny przeciwutleniacz i tym samym stoi na straży młodego wyglądu. Uwaga: ze względu na obecność kwasu szczawiowego, powinny z nim jednak uważać osoby chorujące na kamicę nerkową.

Farsz do naleśników ze szpinakiem

Aby przygotować szpinakowy farsz do naleśników, potrzeba:
 

  • odpowiednio dobranej ilości szpinaku – przy czym w sezonie najlepiej wybierać świeży, a poza sezonem mrożony;

  • trochę soku z cytryny;

  • 1 lub 2 łyżki masła (może być klarowane);

  • odrobinę śmietany;

  • parę ząbków czosnku;

  • pieprz i sól


Odpowiednie przyrządzenie farszu zapewnia nam danie, które świetnie się sprawdza przez cały rok. Mrożony szpinak nie traci swoich cennych wartości, choć należy uważać, aby ich nie usunąć w trakcie obróbki termicznej. Sprawdź nasze przepisy, aby zobaczyć jak najlepiej się do tego zabrać!